Top10VPN är redaktionellt oberoende. Vi kan få provision om du köper VPN-tjänster via våra länkar.
De bästa kostnadsfria VPN-provperioderna 2024
Simon Migliano
Simon Migliano är en erkänd världsexpert på VPN-tjänster. Han har testat hundratals VPN-tjänster och hans forskning har publicerats i BBC, The New York Times och fler därtill. Läs hela biografin
CyberGhost erbjuder den bästa kostnadsfria VPN-provperioden som inte kräver ett betalkort. Den här topprankade VPN-tjänsten har flera alternativ för provperioder: en, tre och sju dagar. Endagsprovperioden är 100 % kostnadsfri och kräver inga betalningsuppgifter.
Det råder många missuppfattningar om kostnadsfria provperioder på VPN-tjänster. Vissa VPN-leverantörer påstår sig erbjuda helt kostnadsfria provperioder, men som bara är kostnadsfria (begränsade) utgåvor av betalversionen. Andra kräver att du uppger betalningsuppgifter och tar ibland t.o.m. betalt.
De kostnadsfria provperioder på VPN-tjänster vi rekommenderar gör det möjligt att nyttja alla förmåner med entopprankad VPN-tjänstutan att betala fullpris för att prova programmet.
Sammanfattning: De bästa kostnadsfria VPN-provperioderna
Nedan har vi sammanfattat de bästa kostnadsfria VPN-provperioderna:
ExpressVPN : bästa kostnadsfria VPN-provperioden för streaming.
NordVPN : bästa kostnadsfria VPN-provperioden för säkerhet.
PIA VPN : bästa kostnadsfria VPN-provperioden för sekretess.
Varför lita på oss?
Vi är helt oberoende och har granskat VPN-tjänster sedan 2016. Våra betyg utgår från våra egna testresultat och påverkas inte av ekonomiska incitament. Läs mer om vilka vi är och hur vi testar VPN-tjänster.
Jämförelse av de bästa kostnadsfria VPN-provperioderna
Använd tabellen nedan för att jämföra de bästa kostnadsfria VPN-provperioderna utifrån provperiodens längd, användningsbegränsningar och huruvida det krävs betalningsuppgifter för att skaffa provperioden:
VPN-tjänsterna ovan erbjuder äkta kostnadsfria provperioder, utöver sina pengarna tillbaka-garantier. Vi förklarar skillnaden längre fram i denna guide.
Alla kostnadsfria VPN-provperioder har dock en viss varaktighet. Om du vill använda en kostnadsfri VPN-tjänst på obegränsad tid kan du istället ta en titt på våra bästa kostnadsfria VPN-tjänster. De är säkra att använda, men är begränsade om du jämför med kostnadsfria provperioder på avgiftsbelagda VPN-tjänster.
Analys av de bästa kostnadsfria VPN-provperioderna
1. CyberGhost: Bästa kostnadsfria VPN-provperioden (inga kortuppgifter)
På plats 1 av jämförda kostnadsfria VPN-provperioder
CyberGhost är en populär VPN-tjänst som erbjuder tre kostnadsfria provperioder: en kostnadsfri endagsprovperiod för dator, en sju dagars kostnadsfri provperiod för mobila enheter och en 45 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Tjänstens kostnadsfria provperiod på en dag kräver inga betalkorts- eller betalningsuppgifter. Det finns också ett kostnadsfritt VPN-webbläsartillägg som häver blockeringen av amerikanska Netflix.
Höga hastigheter och tillgång till amerikanska Netflix
CyberGhost kommer inte att göra dig besviken när det gäller antal servrar eller nätverksprestanda. VPN-tjänsten levererar höga hastigheter på 9 769 servrar i 91 länder.
Vid korta avstånd registrerade vi en genomsnittlig hastighetsförlust på 6%. Det kan inte mäta sig med Hotspot Shields 2%, men är inte allt för långt från ExpressVPN:s hastighetsförlust på 3%.
Vvåra streamingtester bekräftar att CyberGhost enkelt kan streama i HD och Ultra HD.
VPN-tjänstens betalabonnemang ger tillgång till servrar som är optimerade för streaming och torrenting. För närvarande fungerar CyberGhost bra med 10 Netflix-bibliotek, Disney+ och Hulu.
Kunder som endast nyttjar den kostnadsfria provperioden kan också använda de streamingoptimerade servrarna. Det finns också ett kostnadsfritt webbläsartillägg som häver blockeringen av amerikanska Netflix.
Det är kombinationen av dessa faktorer som gör CyberGhost till en topprankad VPN-tjänst för streaming. Tjänsten häver dock inte blockeringen av Netflix Sverige eller svenska tv-kanaler från utlandet.
Ordentliga sekretess- och säkerhetsfunktioner
CyberGhosts provperiod ger dig möjlighet att testa den övergripande prestandan och funktionaliteten hos betalversionen.
Tjänsten använder en rad olika säkerhets- och sekretessinställningar som erbjuder alla användare rejält skydd.
Detta omfattar krypteringsalgoritmen AES-256 som är omöjlig att knäcka, OpenVPN-protokoll, en fungerande Kill Switch och blockering av iPV6- och DNS-läckor.
Vi har aldrig i några av våra tester genom åren upptäckt en IP- eller DNS-läcka när vi använt CyberGhost.
Så här skaffar du en kostnadsfri provperiod på CyberGhost
CyberGhosts kostnadsfria, en dags provperiod kräver inte att du anger några personuppgifter eller betalningsinformation vid registreringen.
Streamingtjänsten brukade ha vissa begränsningar, men CyberGhost erbjuder numera full tillgång till deras funktioner.
Den kostnadsfria provperioden på en dag är begränsad till datorn, men du kan skaffa en kostnadsfri provperiod på sju dagar för iOS- och Android- smarttelefoner och -surfplattor. För att göra det laddar du ner appen från Google Play Store eller App Store.
Precis som med NordVPN måste du välja ett abonnemang för att starta provperioden, och du debiteras efter sjudagarsperioden om du inte säger upp abonnemanget innan dess.
Så här avslutar du CyberGhosts sju dagars kostnadsfria provperiod för iOS.
Om du behöver en längre kostnadsfri provperiod registrerar du dig för ett abonnemang med CyberGhost och begär en återbetalning inom pengarna tillbaka-perioden på 45 dagar.
Denna riskfria 45 dagars pengarna tillbaka-period är ovanligt generös – de flesta VPN-tjänster erbjuder vanligtvis 30 dagar eller mindre.
CyberGhosts enmånadsabonnemang är begränsat till en 14 dagars pengarna tillbaka-garanti, så välj ett längre abonnemang om du vill få ut så mycket som möjligt av din kostnadsfria provperiod.
För fullständiga genomgångar på varje plattform, plus all information du behöver om kostnader och om hur du säger upp abonnemang kan du ta en titt på vår guide om hur du hämtar en kostnadsfri provperiod med CyberGhost.
Surfshark VPN erbjuder sju dagars tillgång till sin tjänst helt kostnadsfritt och obegränsat, men du kan bara komma åt provperioden via Google Play Store och Apple App Store.
Du kan också begära återbetalning inom 30 dagar efter att du köpt Surfshark – två gånger. Det innebär att du i praktiken kan använda Surfshark kostnadsfritt i upp till 67 dagar.
Fullspäckad med olika säkerhetsfunktioner
Surfshark kommer också med ett stort antal extra säkerhetsfunktioner som annonsblockeraren CleanWeb och en Split Tunneling-funktion vid namn WhiteLister.
Du kan även använda deras multihoppfunktion, som dirigerar din trafik genom två olika VPN-servrar för extra säkerhet.
Android-användare kan förfalska sin GPS-plats med Surfsharks GPS Override-funktion.
GPS Override-funktionen i Surfsharks Android-app.
Viktigast av allt är att Surfshark sätter integriteten i första rummet. De har en privat loggningspolicy som bara samlar in ett minimalt antal anonyma användardata och en Warrant Canary som varnar om förfrågningar från myndigheter.
Inte nog med att Surfshark är privat och säkert – det är också användarvänligt och populärt hos de som streamar och torrentar.
Surfshark stöder torrenting genom ett urval av P2P-optimerade servrar, och VPN-tjänsten häver blockeringen av flera streamingtjänster som Netflix, Disney+ och HBO Max.
Tjänstens Smart DNS-verktyg gör Surfshark kompatibelt med spelkonsoler och Apple TV.
Höga hastigheter över hela det säkra nätverket
Surfshark är en snabb VPN-tjänst. Även om den inte är lika snabb som NordVPN eller Private Internet Access får vi fortfarande mycket konkurrenskraftiga och lovande resultat i vårt testverktyg för VPN-hastigheter.
Hastigheten är relativt konsekvent på alla de 3 200 servrarna i fler än 100 länder. Om du befinner dig i Sverige kan du vara säker på att Surfshark ger goda hastigheter tack vare servrar både i Sverige och närliggande regioner.
Surfshark uppgraderade dessutom nyligen sitt nätverk till att enbart ha RAM-servrar. Ett disklöst servernätverk är en stor integritetsbonus.
Trots alla dessa funktioner och fördelar förblir Surfshark mycket prisvärt på 23,70 kr per månad.
Likaså tilltalar tjänsten både nybörjare och mer avancerade VPN-användare, tack vare sin balans av användbarhet, smidiga användargränssnitt och stora utbud av funktioner.
Så här skaffar du en kostnadsfri provperiod på Surfshark
För att prova på Surfshark kostnadsfritt i mobilen måste du ladda ner iOS- eller Android-appen från App Store eller Google Play Store.
Alternativt kan du köpa tjänsten som vanligt och begära en återbetalning inom 30 dagar.
När du har laddat ner iOS- eller Android-appen för din mobila enhet är det bara att välja att skapa ett konto och sedan välja Start Free Trial.
Med dessa inloggningsuppgifter kan du även logga in på valfri Surfshark-app, däribland den för Windows eller macOS. Surfshark tillåter även obegränsade VPN-anslutningar på en och samma prenumeration.
Surfshark debiterar dig inte direkt. Istället debiteras du efter sju dagar.
För att undvika att debiteras måste du omedelbart avbryta automatisk förnyelse på ditt konto genom att kontakta Surfshark support, som är mycket snabba på att svara.
Om du glömmer detta och din kostnadsfria provperiod uppgraderas till ett fullständigt abonnemang har du fortfarande 30 dagar på dig att be om pengarna tillbaka, i enlighet med deras 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
ExpressVPN kan användas under en helt kostnadsfri sju dagars provperiod för iOS- och Android-enheter samt har en riskfri 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Tjänsten är snabb, mycket privat och i hög grad säker. VPN-tjänsten häver blockeringen av streamingtjänster med lätthet, och tar sig t.o.m. runt kinesiska webblockeringar.
Höga hastigheter och intuitiva appar
Genom att använda ExpressVPN:s pengarna tillbaka-garanti kan du använda tjänsten utan begränsningar eller restriktioner och få tillgång till 3 000 snabba servrar i 106 länder.
ExpressVPN har också mycket goda hastighetstestresultat, både lokalt och internationellt. Vi mätte en lokal hastighetsförlust på endast 8 % medan VPN-tjänsten var igång.
Du kan prova VPN-tjänsten på upp till fem enheter samtidigt.
ExpressVPN har några av de mest användarvänliga apparna för Windows, macOS, Android, iOS-och Fire TV. Den har även en app för router, vilket hör till ovanligheten.
För extra användarvänlighet finns ExpressVPN även tillgängligt på svenska.
Fungerar med 18 Netflix-bibliotek
ExpressVPN är en bra VPN-tjänst för åtkomst till streamingplattformar som Netflix, HBO Max och BBC iPlayer.
Det fungerar med 18 globala Netflix-bibliotek, och streamar enkelt det amerikanska biblioteket på alla sina amerikanska servrar.
Det fungerar lika bra med Amazon Prime, Disney+ och HBO Max, och du kan även använda det för att kringgå Hulus blockeringar från Sverige. ExpressVPN kommer även åt svenska tv-kanaler som SVT Play och TV4Play.
Du kan också streama med ExpressVPN med hjälp av deras utmärkta webbläsartillägg, eller deras Smart DNS-tjänst på Apple TV och spelkonsoler.
Faktum är att ExpressVPN:s MediaStreamer är det bästa Smart DNS-verktyget som tillhandahålls av en VPN-tjänst. I våra tester fungerade det med de flesta amerikanska och brittiska streamingapparna.
Så här skaffar du en kostnadsfri provperiod på ExpressVPN
När appen installerats öppnar du den och ser två alternativ: Start Free Trial och Sign In.
På Android-enheter behöver du inte ange några betalningsuppgifter eller kortinformation för att använda provperioden. Bara välj alternativet för kostnadsfri provperiod och ange din e-postadress.
Du kan se hur många dagar som återstår av din provperiod i menyn Account. När provperioden är över får du frågan via e-post om du vill uppgradera till ett betalkonto.
På iOS-enheter måste du ange betalningsuppgifter och uppgraderas automatiskt till ett betalkonto såvida du inte avbryter inom sju dagar.
Om du installerar ExpressVPN genom App Store faller du under Apples återbetalningspolicy. Om du inte vill samtycka till ett avtal när du skaffar en kostnadsfri provperiod på iOS måste du avbryta din kostnadsfria provperiod inom sju dagar.
Om du inte använder iOS eller Android kan du helt enkelt starta en prenumeration på ExpressVPN:s webbplats och avbryta inom 30 dagar för en garanterad återbetalning.
NordVPN är en VPN-tjänst som bekräftats vara privat genom oberoende granskning, och effektivt döljer din IP-adress och surfaktivitet från snokare.
Du kan prova på tjänsten på alla enheter utan begränsning inom ramen för en 30 dagars återbetalningsperiod eller en sju dagars kostnadsfri provperiod för Android.
Mycket säker VPN på alla enheter
Alla NordVPN-appar är enkla att använda och har robusta säkerhetsfunktioner, däribland en Kill Switch, AES-256-kryptering och ett WireGuard-protokoll vid namn NordLynx.
NordVPN:s Kill Switch fungerar även på Android och iOS. I dagsläget erbjuder endast ett fåtal VPN-tjänster detta på båda mobila plattformar.
Tjänsten har även DNS-läckskydd, Double VPN för extra säkerhet och en helt loggningsfri sekretesspolicy.
Vi lyckades testa NordVPN:s Double-VPN servrar mellan Sverige och Nederländerna.
Mycket höga hastigheter världen över
NordVPN är också ett av de snabbaste VPN-tjänsterna vi har testat, med en lokal nedladdningshastighetsförlust på bara 5%.
Tjänsten nådde imponerande hastigheter även när vi anslöt till avlägsna servrar. Hastigheten föll i genomsnitt med endast 14%.
Alla appar är användarvänliga och enkla att använda från början. De är dock inte lika trevliga att titta på som ExpressVPN:s versioner – särskilt apparna för PC och Mac som är ganska stora, och inte går att ändra storlek på.
Om du skulle behöva hjälp finns NordVPN:s support tillgänglig dygnet runt för snabb hjälp. Eller så kan du alltid skicka ett e-postmeddelande till dem.
Så här skaffar du en kostnadsfri provperiod på NordVPN
NordVPN erbjuder en sju dagars kostnadsfri provperiod för Android-enheter och en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti på alla andra enheter, däribland Windows, macOS och iOS.
För att få en kostnadsfri provperiod med NordVPN på alla enheter registrerar du dig för ett abonnemang på NordVPN:s webbplats och säger upp det inom 30 dagar. Uppsägningen kan göras genom att helt enkelt kontakta kundsupport.
Det finns inga undantag från återbetalningspolicyn så länge du begär den inom 30 dagar.
NordVPN erbjöd tidigare en helt kostnadsfri provperiod på alla plattformar, men drog in den efter att ha upptäckt ”missbruk” av tjänsten.
Företaget har återinfört en sju dagars kostnadsfri provperiod på Android via Play Store. För att använda den laddar du ner och installerar NordVPN direkt från Play Store.
När du har installerat appen blir du ombedd att skapa ett konto och ange dina betalningsuppgifter. NordVPN debiterar en abonnemangsavgift efter sju dagar, såvida du inte säger upp provperioden.
Om du glömmer att säga upp provperioden eller vill fortsätta med ett betalabonnemang är du fortfarande berättigad till NordVPN:s 30 dagars pengarna tillbaka-garanti.
Vi rekommenderar att du abonnerar på den fullständiga VPN-tjänsten och utnyttjar pengarna tillbaka-garantin, eftersom du måste säga upp ditt abonnemang oavsett.
Du kan använda Private Internet Access (PIA) VPN-betaltjänst utan begränsningar i upp till sju dagar, följt av en 30 dagar lång garanterad återbetalningsperiod. Det är 37 dagar helt kostnadsfritt.
Du måste registrera dig för PIA på en mobil, men därefter kan du använda samma inloggningsuppgifter på alla enheter. PIA kräver dock att du uppger betalningsinformation för att kunna nyttja den kostnadsfria provperioden.
Verifierad loggningsfri VPN för P2P
Private Internet Access är en av de säkraste och mest privata VPN-tjänsterna på marknaden.
Tjänstens loggningsfria policy har verifierats av rättsfall, serverbeslagtaganden och regelbundna transparensrapporter.
PIA använder de bästa säkerhetsprotokollen, bl.a. WireGuard och OpenVPN, som säkrar anslutningar med AES-256- respektive ChaCha-kryptering.
Tillsammans med höga hastigheter samt att P2P-aktivitet tillåts på alla servrar är PIA ett utmärkt val för anonym torrenting och fildelning.
PIA:s sekretesspolicy bekräftar att den inte samlar in din webbhistorik, IP-adress eller anslutningstidsstämplar.
Stort servernätverk och bra streamingåtkomst
Private Internet Access har det största servernätverket av alla VPN-tjänster vi granskat, med 18 651 tillgängliga servrar.
PIA erbjuder flera antal streamingoptimerade servrar som fungerar tillförlitligt med populära streamingwebbplatser som BBC iPlayer, US Netflix, Hotstar, Hulu, HBO Max och Amazon Prime Video.
Tyvärr fungerar Smart DNS-funktionen fortfarande inte med streamingapparna och Fire TV Stick-appen lyckas sällan komma åt streamingwebbplatser.
Så här skaffar du en kostnadsfri provperiod på PIA
För att skaffa PIA utan kostnad måste du ladda ned appen via Google Play Store eller Apple App Store och söka på Private Internet Access.
Till en början ser du ingen annons eller omnämnande om den kostnadsfria provperioden. Det ser du först när du laddat ned och installerat PIA på din Android- eller iOS-enhet.
PIA:s kostnadsfria provperiod är bara tillgänglig på mobila enheter och för ettårsabonnemanget.
När du blir ombedd att välja abonnemang klickar du på årsabonnemanget. Det är enda sättet att ta del av den sju dagar långa provperioden. Den kostnadsfria provperioden är inte tillgänglig om du väljer månadsabonnemanget, men det 30 dagar långa pengarna tillbaka-erbjudandet kvarstår.
För att aktivera den kostnadsfria provperioden måste du ange dina betalningsuppgifter. Men oroa dig inte – du kan avbryta den automatiska förnyelsen så fort din prenumeration registrerats. Vi rekommenderar att du gör detta direkt så du inte hinner glömma bort det.
När du stängt av automatisk förnyelse avaktiveras PIA-kontot automatiskt vid slutet av provperioden utan att några pengar dras. Du kan då även nyttja PIA:s återbetalningsperiod genom att prenumerera på tjänsten och säga upp den inom 30 dagar.
Kan jag få en kostnadsfri VPN-provperiod utan ett betalkort?
Det är fullt möjligt att få en kostnadsfri VPN-provperiod utan betalkort och utan att lämna betalningsuppgifter.
Nedan följer en komplett lista över VPN-tjänster som inte kräver några betalningsuppgifter för tillgång till deras kostnadsfria provperiod.
Den längsta varaktigheten för en äkta kostnadsfri provperiod är sju dagar och finns från Avast SecureLine VPN.
Du kommer inte att bli ombedd att skicka in några betalningsuppgifter vid registreringen och kan ta del av VPN-tjänstens alla funktioner under den fastställda tiden.
Vi rekommenderar dock inte Avast VPN särskilt starkt.
Kostnadsfria provperioder vs pengarna tillbaka-garantier
Kostnadsfria provperioder och pengarna tillbaka-garantier är inte samma sak. Den största skillnaden är att kostnadsfria VPN-tjänster inte kräver någon betalningsmetod för att använda tjänsten, medan pengarna tillbaka-garantier är en överenskommelse där du fortfarande måste betala, men kan få tillbaka pengarna inom en viss tidsperiod.
Här kommer en ordlista över de begrepp som kommer upp när man pratar om kostnadsfria VPN-provperioder:
Pengarna tillbaka-garanti: Du måste betala för VPN-tjänsten direkt, men du är garanterad en återbetalning inom en viss tid, vanligtvis 30 dagar. Det kan finnas vissa begränsningar som beskrivs i återbetalningspolicyn.
Riskfri: Du måste betala för VPN-tjänsten, men du kan kräva tillbaka dina pengar utan motivering – det finns ingen risk att din återbetalning nekas så länge du begär den inom tidsramen.
Kostnadsfri VPN-tjänst: En VPN-tjänst som är helt kostnadsfri att ladda ned och använda utan tidsbegränsningar. Som förklaras ovan har kostnadsfria VPN-tjänster ofta flera andra begränsningar och risker, t.ex. databegränsningar, omotiverat omfattande dataloggning eller serverbegränsningar.
Äkta kostnadsfri provperiod: Många VPN-tjänster annonserar ut en ”kostnadsfri provperiod” när de i själva verket hänvisar till riskfria pengarna tillbaka-garantier. Du debiteras inte för en äkta kostnadsfri VPN-provperiod direkt, och vissa ber inte heller om några betalningsuppgifter vid registreringen.
Om du vill prova på en avgiftsbelagd VPN-tjänst utan kostnad är ditt bästa alternativ en äkta kostnadsfri provperiod. De fem VPN-tjänsterna vi rekommenderar i den här guiden har alla äkta kostnadsfria provperioder.
Det andra alternativet är att abonnera på en VPN-tjänst med pengarna tillbaka-garanti och sedan begära tillbaka dina pengar inom den utsatta återbetalningsperioden. Den kan variera från sju till 45 dagar.
Genom att använda en pengarna tillbaka-garanti kan du prova på en VPN-tjänst under en mycket längre tid än vid en kostnadsfri provperiod.
Till skillnad från kostnadsfria provperioder måste du dock betala för hela abonnemanget direkt. Du måste även komma ihåg att säga upp tjänsten innan återbetalningsperioden löper ut, annars får du inte tillbaka dina pengar.
De flesta VPN-tjänster har villkorslösa återbetalningspolicyer, men vissa leverantörer förbehåller sig rätten att neka en återbetalning under vissa omständigheter.
Så här säger du upp en kostnadsfri VPN-provperiod
Om du använder en kostnadsfri VPN-provperiod måste du känna till om du behöver säga upp ditt abonnemang eller om det avslutas automatiskt.
I många fall ingår du automatiskt ett avtal med VPN-leverantören, såvida du inte säger upp din provperiod.
I det här avsnittet förklarar vi hur du säger upp din kostnadsfria provperiod beroende på vilket alternativ du har valt.
Inga betalningsuppgifter krävs
Om du använder en kostnadsfri VPN-provperiod och inte skickade in några betalningsuppgifter vid registreringen behöver du inte göra något för att säga upp din provperiod. Tjänsten upphör när provperioden avslutas.
Det finns vissa kostnadsfria VPN-provperioder som inte kräver att du säger upp dem, men de skiljer sig något vid registreringen.
Med Proton VPN måste du t.ex. registrera dig för deras kostnadsfria abonnemang på obegränsad tid innan du kan få tillgång till den kostnadsfria provperioden på betalversionen. När provperioden upphör återgår du till den kostnadsfria tjänsten.
Kostnadsfri provperiod där betalningsuppgifter krävs
Vissa kostnadsfria provperioder kräver att du lämnar dina betalningsuppgifter för att kunna använda tjänsten.
De flesta av dessa VPN-tjänster kräver att du aktivt säger upp tjänsten. De VPN-tjänster som erbjuder äkta kostnadsfria provperioder, men som även kräver betalningsuppgifter, är bl.a. följande:
HideMyAss
Hotspot Shield
IPVanish
Ivacy
NordVPN
Surfshark.
Om du använder någon av de kostnadsfria VPN-provperioderna ovan måste du kontakta VPN-tjänsten via e-post eller livechatt och säga upp den innan tiden för provperioden löper ut.
Vissa låter dig även slutföra uppsägningen i appen. I nästan alla fall är uppsägningen väldigt enkel och snabb.
VPN-abonnemang med pengarna tillbaka-garanti
Om en VPN-tjänst debiterar dig för att använda sin tjänst inom en återbetalningsgarantiperiod kallas detta vanligtvis för en ”riskfri” provperiod.
I sådana fall måste du komma ihåg att kontakta VPN-tjänstens supportteam innan återbetalningsperioden löper ut för att få tillbaka dina pengar.
De flesta VPN-tjänster har vanligtvis en enkel återbetalningsprocess, även om vissa har specifika regler de rättar sig efter.
PrivateVPN återbetalar t.ex. inte din första betalning om du har använt över 100 GB data.
Vi rekommenderar att du alltid kontrollerar villkoren för VPN-tjänstens återbetalningspolicy.
Även om de flesta VPN-tjänster uppfyller sin pengarna tillbaka-garanti kan vissa förbehålla sig rätten att vägra att utfärda en återbetalning. Detta är dock sällsynt, och beror vanligtvis på ett allvarligt missbruk av tjänsten.
Så här testar vi kostnadsfria VPN-provperioder
När det gäller kostnadsfria VPN-provperioder testar våra experter specifika funktioner för att beräkna ett sammantaget betyg.
För just kostnadsfria VPN-provperioder utgår vi ifrån följande:
Måste man registrera sig med betalningsuppgifter?
Måste man avbryta manuellt eller avslutas den automatiskt?
Hur lång är den kostnadsfria provperioden?
Finns det några begränsningar av tjänsten under den kostnadsfria provperioden?
Häver VPN-tjänsten blockeringen av streamingtjänster som Netflix?
Är den kostnadsfria provperioden tillgänglig på flera enheter?
Är pengarna tillbaka-garantin riskfri?
Loggar VPN-tjänsten dina aktivitetsdata?
Hur snabb är VPN-tjänsten för närliggande och långdistansanslutningar?
Använd tabellen nedan för att se hur våra rekommenderade kostnadsfria VPN-provperioder presterade i våra viktigaste testkategorier:
Nedan förklarar vi vårt betygsystem i mer detalj, vad varje testkategori innebär och hur de påverkar det sammantagna betyget för kostnadsfria provperioder.
1. Begränsningar hos den kostnadsfria provperioden: 40 %
Minimikrav: Åtkomst till de flesta VPN-servrar utan hastighetsbegränsning och ett jämförbart utbud av säkerhetsfunktioner. Vi rekommenderar: Inga begränsningar alls. Den kostnadsfria provperioden fungerar på samma sätt som betalversionen.
Vi jämför och kontrasterar systematiskt den kostnadsfria provperiodsupplevelsen med betalkontot och upptäcker vad som har uteslutits från provperioden.
Ju färre begränsningar, desto högre betyg ger vi.
Många VPN-provperioder utesluter vissa funktioner för att uppmuntra användaren att teckna ett avgiftsbelagt abonnemang. Detta kan inkludera färre globala anslutningar, avsaknad av streamingoptimerade servrar eller sämre säkerhet.
Vi rekommenderar VPN-tjänster som erbjuder den mest kompletta kostnadsfria provperiodsupplevelsen.
2. Den kostnadsfria provperiodens varaktighet: 30 %
Minimikrav: En dag. Vi rekommenderar: Minst fem dagar.
Kostnadsfria provperioder kan vara så korta som en dag, men vissa kan löpa över sju dagar.
För pengarna tillbaka-garantier kan du förvänta dig cirka 30 dagar i genomsnitt, men vissa gäller upp till hela 45 dagar.
Ju mer tid du får att testa VPN-tjänsten, desto högre betyg tilldelar vi.
3. Huruvida betalningsinformation krävs: 20 %
Minimikrav: Betalningsuppgifter krävs men du debiteras inte automatiskt. Vi rekommenderar: Inga betalningsuppgifter krävs alls.
Vissa kostnadsfria provperioder kräver att du lämnar dina betalningsuppgifter för att få åtkomst till tjänsten.
Vi ger höga betyg till de som inte kräver några betalningsuppgifter alls.
På så sätt behöver du inte komma ihåg att säga upp ditt konto.
Du kan debiteras om du glömmer att säga upp en kostnadsfri provperiod som kräver betalningsuppgifter.
4. Hur enkelt det är att avsluta provperioden: 10 %
Minimikrav: Det är lätt att hitta uppsägningen på kontosidan. Vi rekommenderar: Uppsägningen sker automatiskt.
Uppsägningen av kostnadsfria provperioder bör vara enkel. Vi ger de högsta betygen till de kostnadsfria VPN-provperioder som avslutas automatiskt.
För kostnadsfria VPN-provperioder som kräver betalningsinformation rankar vi de som gör det enkelt att hitta olika sätt att säga upp tjänsten högre.
När vi har registrerat oss och testat de kostnadsfria provperioderna granskar och bedömer vi uppsägningsprocessen.
Om uppsägningsprocessen är komplicerad eller om den har någon dold hake ger vi VPN-tjänsten ett lägre betyg.
Vanliga frågor och svar
Kan jag använda min kostnadsfria provperiod mer än en gång?
Hypotetiskt sett är det möjligt att använda en kostnadsfri provperiod mer än en gång, men det skulle kräva att du använder nya e-postadresser varje gång och eventuellt tar bort dina cookies eller byter webbläsare.
För Astrill VPN är allt du behöver en e-postadress för att använda den kostnadsfria provperioden. Du skulle kunna använda en annan e-postadress och registrera dig igen.
Astrills webbplats använder dock cookies för att identifiera om du redan har registrerat dig för den kostnadsfria provperioden. Därför kan du få upp en annan sida som inte visar alternativet för den kostnadsfria provperioden. För att undvika det tar du bort dina cookies eller använder en annan webbläsare.
Det finns alltid en risk att VPN-tjänsten är medveten om ”missbruk” av den kostnadsfria provperioden, förbjuder dig att använda den eller t.o.m. slutar att erbjuda någon kostnadsfri provperiod.
NordVPN avbröt sin kostnadsfria provperiod efter ”missbruk” av tjänsten och PrivateVPN tar då och då bort sin äkta kostnadsfria provperiod för att undvika detta.
Surfshark VPN låter dig använda deras pengarna tillbaka-garanti två gånger, så det går faktiskt att använda Surfshark kostnadsfritt mer än en gång.
De flesta VPN-tjänster erbjuder ”pengarna tillbaka-garantier”, men potentiella kunder är ibland oroliga för att de inte kommer att få tillbaka sina pengar.
De VPN-tjänster vi rekommenderar som erbjuder pengarna tillbaka-garantier har i våra tester alltid återbetalat oss.
Kom ihåg att du måste be om pengarna tillbaka inom den angivna återbetalningsperioden.
Om du däremot köper en VPN-tjänst via App Store eller Apple App Store gäller VPN-tjänstens återbetalningspolicy inte alltid. Det beror på att program som köps via dessa marknadsplatser omfattas av deras egna återbetalningspolicyer och inte VPN-tjänstens.
Så här står det t.ex. i NordVPN:s användarvillkor:
Med andra ord kan VPN-tjänsterna inte utfärda återbetalningar via iTunes/App Store. Detta gäller även återförsäljare som Amazon och abonnemang som köpts med presentkort.
Därför är det bäst att abonnera direkt från VPN-tjänstens webbplats. Om du registrerar dig via en marknadsplats behöver du se till att läsa deras återbetalningspolicy eftersom den kanske inte är lika bra som VPN-leverantörens.
Vissa VPN-tjänster är också striktare än andra. Även om pengarna tillbaka-garantin marknadsförs som riskfri kan en VPN-tjänsten vägra att återbetala dig beroende på av vilken anledning du säger upp tjänsten eller din första betalningsmetod.
McAfee Safe Connect kräver t.ex. att du ringer kundsupport och uppger skälet till uppsägningen.
För det mesta uppfyller populära VPN-tjänster sina pengarna tillbaka-garantier. De nekar mycket sällan återbetalning inom återbetalningsperioden.
Vilka kostnadsfria VPN-provperioder bör man undvika?
Även om det finns många VPN-tjänster man bör undvika gäller inte detsamma för kostnadsfria provperioder.
Kostnadsfria provperioder kommer nästan alltid från välrenommerade VPN-företag och kan tryggt användas utan säkerhetsrisker.
Många undviker kostnadsfria provperioder som kräver betalningsuppgifter, eftersom de är rädda för att råka hamna i ett långvarigt VPN-avtal. HideMyAss, Hotspot Shield och NordVPN erbjuder alla kostnadsfria provperioder som kräver att du anger betalningsuppgifter.
Vad gäller pengarna tillbaka-garantier rekommenderar vi att du registrerar dig för tjänsten via leverantörens webbplats, snarare än App Store eller Google Play Store.
Återbetalningspolicyerna skiljer sig beroende på marknadsplatsen, så det är bäst att börja abonnemanget på VPN-tjänstens officiella webbplats så att du omfattas av företagets egen återbetalningspolicy.
Vilka är de bästa kostnadsfria VPN-provperioderna för Netflix?
Många använder en VPN-tjänst för att streama Netflix-innehåll från andra länder.
En kostnadsfri VPN-provperiod är ett utmärkt sätt att få tillfällig åtkomst till internationella Netflix-bibliotek, utan att du behöver förbinda dig till ett helt abonnemang.
Med en kostnadsfri provperiod kan du testa en VPN-tjänst med Netflix innan du förbinder dig till ett långvarigt abonnemang.
Alla VPN-tjänster fungerar dock inte med Netflix och andra streamingtjänster. Vi har testat många populära kostnadsfria VPN-provperioder med Netflix och vi rekommenderar att du använder någon av följande VPN-tjänster:
ExpressVPN (18 Netflix-bibliotek)
NordVPN (17 Netflix-bibliotek)
PrivateVPN (10 Netflix-bibliotek)
Surfshark (9 Netflix-bibliotek).
Om du använder deras pengarna tillbaka-garantier får du mycket mer tid än en för en vanlig kostnadsfri provperiod som vanligtvis är begränsad till mellan en och sju dagar.
Erbjuder PrivateVPN fortfarande en kostnadsfri provperiod?
Många källor påstår att PrivateVPN erbjuder en helt kostnadsfri sju dagars provperiod, men så har inte varit fallet sedan maj 2022.
Med detta sagt kan du fortfarandeanvända PrivateVPN utan kostnad genom att begära en fullständig återbetalning inom 30 dagar efter att du skaffat tjänsten.