VPN’s met een datalimiet krijgen een vermindering op hun algemene beoordeling.
Onze VPN-beoordelingen en oordelen zijn volledig onpartijdig. We accepteren nooit compensatie in ruil voor positieve berichtgeving.
Alle gratis VPN’s die we aanbevelen, voldoen aan de volgende criteria:
- Geen betalingsgegevens vereist bij aanmelding
- Geen registratie van gebruikersactiviteit
- Geen IP- of DNS-lekken
- Sterke encryptie en beveiligingsinstellingen
- Redelijk snelle verbindingen wereldwijd
We hebben een breed scala aan testapparaten aangeschaft om de volledige reeks toepassingen van een VPN-aanbieder volledig te kunnen testen.
VPN-testapparaten
Hier is een lijst van de meeste apparaten waarop we VPN’s testen:
- Lenovo T480 & T480s (Windows 10 & Ubuntu Linux 20.04)
- Apple iMac & MacBook Pro (macOS Monterey)
- Apple iPhone 11 (iOS 16) & iPad Pro
- Samsung Galaxy S9 & Samsung Galaxy A8 (Android 12)
- Amazon Fire TV Stick (3rd Generation) & Apple TV 4K
- Google Chromecast met Google TV & Sony KD65XE
- Sony PlayStation 4, Xbox One & Nintendo Switch
Hieronder volgt een specifieke uitsplitsing van de factoren waaruit ons gratis VPN testproces bestaat en hoe we elke afzonderlijke categorie wegen:
1. Privacy- en logboekbeleid: 20%
Minimumvereiste: Verbindingslogs moeten worden geanonimiseerd.
Ons advies: Een volledig zero-logboekbeleid.
Onze aanbeveling is alleen gebaseerd op gratis VPN-aanbieders die je internetprivacy respecteren en een hoge mate van anonimiteit bieden.
We nemen het privacybeleid van elke VPN nauwkeurig onder de loep om volledig te begrijpen welke informatie de service verzamelt, waarom het deze nodig heeft en hoe lang het deze bewaart.
We verwachten ook een transparant en gedetailleerd beleid, geschreven in duidelijke taal.
Een VPN zou geen onnodige of persoonlijk identificeerbare activiteitsgegevens moeten verzamelen, bijvoorbeeld je IP-adres of gegevens over de websites die je bezoekt.
De meest private VPN’s hanteren een strikt zero-logboekbeleid. We hechten veel waarde aan een beleid dat onafhankelijk is gecontroleerd door een betrouwbare derde partij of dat is bevestigd door gebeurtenissen in de praktijk (bijv. inbeslagnames van VPN-servers en rechtszaken).
2. Snelheid: 20%
Minimumvereiste: Niet meer dan 40% verlies in downloadsnelheid op lokale verbindingen.
Ons advies: Lokaal snelheidsverlies minder dan 30% en betrouwbaar hoge internationale snelheden.
Een VPN vertraagt je internetsnelheden – op zijn minst marginaal. Dit komt omdat je gegevens via de VPN-server moeten reizen voordat ze hun bestemming bereiken, waardoor de reis langer duurt.
Hoge gegevensencryptie kan ook de snelheid vertragen waarmee de gegevens door de VPN-tunnel reizen.
Bij gratis VPN’s is het snelheidsverlies meestal groter dan bij de beste premium VPN’s. Dat betekent echter niet dat je pijnlijk trage verbindingssnelheden moet verdragen.
We voeren regelmatig handmatige snelheidstests uit, waarbij we de downloadsnelheid, uploadsnelheid en ping-tijd van elke VPN meten.
We voeren snelheidstests uit over de hele wereld, waarbij we verbinding maken met lokale en internationale VPN-servers, om een volledig beeld te krijgen van de prestaties van de VPN.
Onze best beoordeelde gratis VPN’s zijn bijna net zo snel als veel van de premium VPN’s die we beoordelen. Het is onwaarschijnlijk dat je grote snelheidsdalingen zult merken en je kunt snel video’s van hoge kwaliteit streamen of torrents versturen.
3. Beveiliging en technische functies: 15%
Minimumvereiste: AES-128-encryptie en een internet kill switch.
Ons advies: AES-256, OpenVPN, WireGuard of vergelijkbaar en verduisteringtools.
Het testen van het beveiligingsniveau van een gratis VPN is bijzonder belangrijk. Dat komt omdat gevaarlijke en ineffectieve gratis VPN’s veel vaker voorkomen dan riskante premium services.
We zorgen ervoor dat elke gratis VPN die we aanbevelen vrij is van malware, je webgegevens daadwerkelijk versleutelt en geen persoonlijk identificeerbare activiteitsgegevens verzamelt.
De beveiligingsstandaard en encryptieniveaus die worden gebruikt door een VPN-applicatie zijn even belangrijke aspecten die we grondig analyseren.
De meeste VPN’s gebruiken de AES-encryptiecode om webverkeer te versleutelen. Hoewel AES-128 veilig genoeg is, geven we de voorkeur aan toepassingen die de sterkere AES-256-encryptiecode gebruiken.
Daarnaast moeten de gebruikte VPN-protocollen zeer veilig en betrouwbaar snel zijn. OpenVPN en WireGuard hebben verreweg onze voorkeur.
Desondanks waarderen we eigen protocollen, zoals ExpressVPN’s Lightway, die net zo goed presteren. Cruciaal is dat we nooit een eigen protocol zullen aanbevelen zonder het goed te testen en te inspecteren.
Een VPN-aanbieder moet ook een werkende kill switch hebben die voorkomt dat IP-adressen worden blootgesteld aan abrupte onderbrekingen van de VPN-verbinding. Alle hoofdapps van de service zouden met dit hulpmiddel moeten worden geleverd en idealiter standaard ingeschakeld moeten zijn.
4. Streaming: 15%
Minimumvereiste: Deblokkeert soms wereldwijde streamingplatforms en bibliotheken.
Ons advies: Deblokkeert het Amerikaanse Netflix-aanbod en BBC iPlayer overal ter wereld.
Een van de meest voorkomende redenen om een VPN te gebruiken is het omzeilen van geo-blokkades bij het streamen. Door je IP-adres te veranderen, krijg je toegang tot videocontent die meestal geblokkeerd is in jouw geografische regio.
Helaas zijn gratis VPN’s notoir slecht voor streaming. De meeste contentplatforms, zoals Netflix, zetten veel middelen in om VPN-gebruikers te blokkeren – en gratis VPN-verbindingen zijn vaak het makkelijkst te identificeren en te blokkeren.
We hebben duizenden tests uitgevoerd om te zien welke VPN’s welke streamingdiensten deblokkeren. We controleren regelmatig meerdere Netflix-regio’s, BBC iPlayer, Disney+, Prime Video, Hulu, HBO Max en meer.
Hoewel gratis VPN’s een zeer laag succespercentage hebben bij het deblokkeren van streamingplatforms, zijn de beste zoals PrivadoVPN en Windscribe in staat om het Amerikaanse Netflix-aanbod en BBC iPlayer te streamen.
5. Gebruiksgemak: 10%
Minimumvereiste: Eenvoudige installatie en gebruiksvriendelijke apps voor populaire apparaten.
Ons advies: Al het bovenstaande, plus compatibiliteit met extra apparaten.
De compatibiliteit van een VPN-aanbieder met veel apparaten en besturingssystemen is duidelijk erg belangrijk. Hoe meer apparaten je ermee kunt bedienen, hoe beter.
Tenzij een VPN zich specifiek richt op mobiele gebruikers, verwachten we dat elke VPN-aanbieder goede native applicaties heeft voor Windows, macOS, iOS en Android apparaten.
Het installeren en gebruiken van deze applicaties zou eenvoudig moeten zijn, zelfs voor een complete beginner. Zodra de VPN is gestart, zou het vinden en verbinden met een VPN-server slechts een paar seconden moeten duren.
Daarnaast waarderen we VPN-aanbieders nog hoger die native apps hebben gebouwd voor Fire TV apparaten, een gebruikersinterface voor Linux en .apk installatiebestanden bieden voor meer compatibiliteit met Android.
De absolute top VPN’s bieden zelfs de optie om een router in te stellen en hebben een Smart DNS service om de VPN te gebruiken op Apple TV en game consoles. De meeste gratis VPN’s bieden deze laatste oplossing echter niet.
6. Serverlocaties: 5%
Minimumvereiste: Keuze uit gratis VPN-serverlocaties.
Ons advies: Verschillende gratis VPN-servers verspreid over de hele wereld.
We analyseren het servernetwerk van elke VPN in detail. We letten vooral op het totale aantal servers, hoe goed ze over de wereld verdeeld zijn en eventuele gespecialiseerde servers (bijv. P2P-, streaming- of Tor-geoptimaliseerde servers).
Grotere VPN-servernetwerken geven je meer kans om te genieten van hoge verbindingssnelheden en het deblokkeren van geo-geblokkeerde webcontent.
Hoe groter het aanbod van servers, hoe minder druk ze zijn en hoe meer anonieme IP-adressen je tot je beschikking hebt. Bovendien is de kans groter dat er een server in de buurt van je fysieke locatie staat, voor hogere snelheden.
Gratis VPN’s hebben vaak een beperkt netwerk van VPN-servers, zowel qua aantal servers als qua serverlocaties. Er zijn echter gratis services met 10 of meer wereldwijde serverlocaties.
7. Torrents: 5%
Minimumvereiste: Staat torrents toe op sommige gratis servers.
Ons advies: P2P-geoptimaliseerde servers en een gemiddelde bitrate van minstens 4 MiB/s.
Het gebruik van een VPN is cruciaal voor veilig en anoniem torrenten. We onderzoeken eerst het P2P-beleid van elke VPN-aanbieder, omdat veel gratis gebruikers helemaal niet mogen torrenten.
Vervolgens controleren we of er P2P-geoptimaliseerde servers zijn, AES-256-encryptie en of de VPN kill switch goed werkt.
We voeren ook IP- en DNS-lektests uit om ervoor te zorgen dat de VPN je echte torrent-IP-adres niet lekt terwijl je in de torrentzwerm zit.
Tot slot voeren we een reeks P2P-prestatietests uit. Het belangrijkste is dat we de gemiddelde torrentbitrate van de VPN vastleggen. Het is niet omdat een VPN snel is voor streamen, dat het ook snelle P2P bestandsdeling snelheden levert.
De beste gratis VPN’s hebben een gemiddelde torrentbitrate van ten minste 4MiB/s.
8. Censuur omzeilen: 5%
Minimumvereiste: Bevat verduisteringstechnologie en omzeilt gematigde internetcensuur.
Ons advies: Omzeilt de strengste internetcensuur, vooral in China.
Het omzeilen van internetblokkades in landen met hoge censuur is een van de moeilijkste dingen voor een VPN. Veel VPN’s, gratis of betaald, zijn niet uitgerust om strenge webfilters te omzeilen.
Het bouwen van adequate verduisteringstechnologie en -tools vereist een hoge mate van inzet en investering.
Om nauwkeurig te testen of een VPN werkt in een sterk gecensureerd land, huren we een remote-access server in China om na te bootsen hoe een internetgebruiker in China zou proberen om internetblokkades te omzeilen.
Het proces is als volgt: we installeren een VPN op de server en controleren dan regelmatig of het populaire websites kan deblokkeren waarvan bekend is dat ze worden geblokkeerd (bijv. YouTube, Instagram of Wikipedia).
9. Klantenservice: 5%
Minimumvereiste: Ondersteuning per e-mail en online gidsen voor probleemoplossing.
Ons advies: Al het bovenstaande, plus 24/7 live chatondersteuning en gedetailleerde online handleidingen.
Onze ervaring is dat de snelheid, kennis en betrouwbaarheid van de klantenservice van een VPN-aanbieder een groot verschil maakt.
De VPN’s die 24/7 live chat ondersteuning bieden en gedetailleerde online handleidingen bijhouden voor het instellen en oplossen van problemen, zijn degenen die de beste ervaring leveren aan hun bestaande en toekomstige klanten.
Veel gratis VPN’s bieden geen 24/7 live chat ondersteuning, voornamelijk om financiële redenen. We verwachten echter dat een gratis VPN minimaal e-mailondersteuning biedt, evenals handige online gidsen voor het oplossen van problemen en veelgestelde vragen.