De 5 beste manieren om je IP-adres te verbergen
Uiteindelijk hangt de beste manier om je IP-adres te verbergen af van waarom je het probeert te verbergen. Hier is een vergelijking van de sterke en zwakke punten van elke methode:
Over het algemeen is de beste methode om je IP-adres te verbergen het gebruik van een VPN-aanbieder. VPN-software versleutelt je webverkeer veilig en vervangt tijdelijk het IP-adres dat gekoppeld is aan alle gegevens die je apparaat verlaten.
VPN-aanbieders zijn meestal ook veel effectiever in het verbergen van je fysieke locatie dan andere opties.
Proxyservers zijn snel op te zetten en vormen minder een verplichting, maar ze zijn vaak onveilig en leiden alleen de gegevens om die je webbrowser verlaten.
Een derde optie is de Tor-browser. Dit is de beste methode voor maximale anonimiteit, maar het werkt erg traag zodat je het niet kunt gebruiken om te streamen of te torrenten.
1. Gebruik een virtueel privénetwerk (VPN)
Voordelen |
Nadelen |
Verbergt je IP-adres voor al het verkeer dat het apparaat verlaat |
Goede VPN’s vereisen abonnementskosten |
Blokkeert op betrouwbare wijze content met geografische beperkingen |
Vereist het downloaden en installeren van een VPN applicatie |
Biedt verschillende servers voor meerdere IP-adreslocaties |
Je vertrouwt je VPN-aanbieder met je online privacy en veiligheid |
Versleutelt je webverkeer veilig |
Vertraagt je verbindingssnelheid, maar met een verwaarloosbare hoeveelheid |
Vaak inclusief toegewijde klantenservice |
Sommige websites en services blokkeren VPN IP-adressen |
Kan extra maatregelen bevatten om je locatie te verbergen (bijv. GPS- en DNS-spoofing) |
Je WiFi-beheerder kan zien dat je verbonden bent met een VPN |
De veiligste en meest effectieve manier om je IP-adres te verbergen is door een virtueel privénetwerk (VPN) te gebruiken. Ze zijn eenvoudig te gebruiken, beschikbaar op bijna elk apparaat en verreweg de beste optie als je je locatie probeert te spoofen.
Hier verbergen we ons IP-adres door verbinding te maken met een VyprVPN server in Duitsland.
Een VPN werkt door je verkeer om te leiden via een externe VPN-server op weg naar je gewenste website of applicatie. Hierdoor wordt je IP-adres verborgen achter het IP-adres van de VPN-server.
Het gebruik van een VPN voorkomt dat de websites die je bezoekt je openbare IP-adres zien.
Wanneer je een VPN gebruikt, kunnen de websites die je bezoekt en de applicaties die je gebruikt je echte IP-adres niet zien. Ze zien alleen het IP-adres van de VPN-server waarmee je verbonden bent, die meestal tegelijkertijd door veel andere VPN-gebruikers wordt gebruikt.
Dit voorkomt dat websites en applicaties je echte fysieke locatie kennen en je activiteiten kunnen volgen. Ze zullen ook niet in staat zijn om persoonlijke siteverboden af te dwingen met behulp van je echte IP-adres.
LET OP: Websites kunnen nog steeds persoonlijke verboden opleggen en je surfactiviteiten in de gaten houden als je bent ingelogd op een persoonlijk account, ongeacht of je een VPN gebruikt. Dit is voornamelijk de manier waarop Google en Facebook hun gebruikers volgen. Om je privacy te beschermen, moet je je eerst afmelden bij persoonlijke accounts voordat je je VPN inschakelt.
Door je fysieke locatie te verbergen, kun je met een VPN ook geografische beperkingen omzeilen. Deze komen vaak voor op streaming websites zoals Netflix en BBC iPlayer, waar tv-programma’s en films auteursrechtelijk zijn beperkt tot bepaalde landen of geografische regio’s.
De beste VPN-aanbieders bieden honderden VPN-serverlocaties, wat betekent dat je precies kunt kiezen waar je je tijdelijke IP-adres wilt hebben.
ADVIES VAN DE EXPERT: Als je een VPN gebruikt om je locatie te verbergen, zorg er dan voor dat je er een kiest met een kill switch en lekbescherming software. Dit zijn beveiligingsfuncties die voorkomen dat je ware locatie uitlekt als de VPN-verbinding even wegvalt. Op smartphone-apparaten moet je ook een VPN overwegen met ingebouwde GPS-spoofing.
Het grootste nadeel van het gebruik van een VPN is dat de allerbeste services geld kosten. Abonnementen op premium VPN-aanbieders kosten meestal rond de € 3,59 per maand, hoewel er ook gratis VPN’s zijn die de moeite waard zijn om te gebruiken.
LET OP: Als je een VPN gebruikt, vertrouw je volledig op je VPN-aanbieder. Het is technisch mogelijk dat ze alles kunnen zien wat je online doet, daarom is het zo belangrijk om een betrouwbare service te kiezen. We raden je aan om alleen een VPN te gebruiken met een onafhankelijk gecontroleerd zero-logs beleid als je je zorgen maakt over privacy.
Hoe je een VPN kunt gebruiken om je IP-adres te verbergen
Je IP-adres verbergen met een VPN:
- Kies en abonneer je op een betrouwbare VPN-aanbieder.
- Download en installeer de VPN-software op je apparaat.
- Open de VPN app. Meestal moet je de eerste keer inloggen op je account.
- Kies een VPN serverlocatie. Voor de hoogste snelheden kies je de dichtstbijzijnde locatie.
- Klik ‘Verbinden’.
- Surf zoals gewoonlijk op internet. Je IP-adres wordt nu verborgen.
Je IP-adres wijzigen met een VPN.
2. Gebruik een webproxy
Voordelen |
Nadelen |
Verbergt je IP-adres voor verkeer binnen het browservenster |
Zelfs de beste webproxy’s bieden slechts een handvol serverlocaties aan |
Meestal gratis en heel makkelijk te gebruiken |
Je verbinding is meestal niet versleuteld, waardoor deze kan worden onderschept |
Software downloaden of handmatig installeren is niet nodig |
Verkeer buiten het browservenster is niet beschermd |
Omzeilt veel IP-gebaseerde website blokkades |
Verbindingssnelheden worden vaak vertraagd door servercongestie en slecht onderhoud |
Voorkomt dat advertentiebedrijven je activiteiten op het web kunnen volgen |
Werkt niet voor videostreaming (bijv. Netflix) |
De meeste webproxy’s cachen webpagina’s om downloadsnelheden te verbeteren |
Veel webproxy’s plaatsen advertenties in je sessie of houden je activiteiten bij |
De eenvoudigste manier om snel je IP-adres te verbergen is door een webproxy te gebruiken. Je gaat gewoon naar de webproxy in je browser, voert de URL in van de website die je wilt bezoeken en klikt op “Verbinden”. De proxy gaat dan namens jou naar de website en verbergt zo je echte IP-adres terwijl je surft.
Hide.me’s web proxy service.
Webproxy’s zijn uitstekend voor snelle toegang tot gecensureerde informatie, het lezen van artikelen op sites met een paywall-meter of het omzeilen van persoonlijke siteverboden. Ze zijn ook gratis te gebruiken. Over het algemeen zijn webproxy’s de beste manier om je IP-adres te verbergen zonder een VPN te gebruiken.
ADVIES VAN DE EXPERT: Het gebruik van een webproxy is onze aanbevolen methode voor het deblokkeren van websites op school, waar het vaak niet mogelijk is om een VPN applicatie te downloaden of een proxy browser extensie te gebruiken.
Net als een VPN werkt een webproxy door je verkeersverzoeken via een externe proxyserver te routeren, in plaats van ze rechtstreeks naar de gewenste website of applicatie te sturen.
Hoe een webproxy server werkt.
Je IP-adres wordt verborgen achter het IP-adres van de proxyserver, wat betekent dat je surfactiviteit wordt geassocieerd met de locatie van de proxyserver en niet met die van jezelf.
Je kunt daarom een webproxy gebruiken om geografisch beperkte content te deblokkeren. In tegenstelling tot VPN’s hebben proxy’s echter een aantal algemene beperkingen:
- De meeste gratis webproxy’s zijn zwaar overbelast met duizenden gelijktijdige gebruikers. Dit resulteert vaak in trage snelheden en kan ertoe leiden dat het IP-adres van de proxy wordt geblokkeerd door populaire websites.
- Webproxy’s ondersteunen meestal geen multimedia-content. Zelfs als je een proxyserver vindt die werkt met een streamingdienst, is het onwaarschijnlijk dat je daadwerkelijk iets kunt bekijken.
- De meeste gratis webproxy’s hebben slechts een kleine selectie van serverlocaties om uit te kiezen. Dit betekent dat het veel minder waarschijnlijk is dat er een proxyserver is op de locatie (met het IP-adres) die jij nodig hebt.
Het belangrijkste verschil tussen een webproxy en een VPN is dat de meeste webproxy’s je webverkeer niet versleutelen. Dat betekent dat je internetprovider of netwerkbeheerder nog steeds je surfactiviteiten kan controleren en die informatie kan delen met derden.
Wat nog belangrijker is, is dat de webproxy zelf vaak ook je activiteiten controleert en vastlegt. Dit is typisch hoe gratis proxyservers hun geld verdienen: door je surfgegevens te verkopen aan adverteerders of door pop-up advertenties in je sessie in te voegen.
LET OP: Je moet nooit persoonlijke of gevoelige informatie vrijgeven terwijl je een webproxy gebruikt.
Je moet ook onthouden dat een webproxy alleen het IP-adres verbergt dat is gekoppeld aan het verkeer van dat specifieke browservenster. Je activiteiten in andere tabbladen en externe toepassingen worden niet door de proxyserver geleid en je IP-adres blijft dus zichtbaar.
Hoe gebruik je een webproxy om je IP-adres te verbergen
Je IP-adres verbergen met een webproxy:
-
- Visit a safe web proxy in your browser. We raden Hide.me, our best beoordeelde gratis proxy site aan.
- Voer de URL van je gewenste website in. Bij sommige webproxy’s kun je ook de locatie van de server kiezen.
- Klik op “Verbinden” en de door jou gekozen website zou in het browservenster moeten verschijnen. De website ziet het IP-adres van de proxyserver en niet je persoonlijke IP-adres.
Hoe u uw IP-adres kunt verbergen met een webproxy.
3. Gebruik een proxy browserextensie
Voordelen |
Nadelen |
Verbergt je IP-adres voor al het browserverkeer |
Gebruikt alleen HTTPS (TLS) encryptie, of versleutelt je gegevens helemaal niet |
Vaak gratis te downloaden en te gebruiken |
Normaal gesproken niet beschikbaar op iOS- en Android-smartphones |
Kan geografische beperkingen omzeilen door je ware locatie te verhullen |
Je WiFi-beheerder kan zien dat je een proxyserver gebruikt |
Kan HTML5 geolocatie spoofing bevatten |
Verkeer buiten de browser is niet beschermd |
Werkt meestal voor videostreaming |
Vereist het downloaden en installeren van een browserextensie |
Beschikbaar in Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge |
|
Het gebruik van een proxy browserextensie is een effectieve manier om je IP-adres te verbergen voor webbrowserverkeer op laptops en pc’s. Ze zijn vaak gratis te downloaden, heel eenvoudig te gebruiken en meestal veel beter in het spoofen van je locatie dan een normale webproxy.
De browserextensie van Proton VPN draait in de Opera browser.
Net als bij een VPN moet je de proxy browserextensie downloaden en installeren voordat je deze kunt gebruiken om je IP-adres te verbergen. Ze zijn beschikbaar in de meeste webbrowsers, waaronder Google Chrome, Mozilla Firefox en Microsoft Edge.
ADVIES VAN DE EXPERT: We raden deze methode niet aan voor gebruikers van Safari, vanwege een gebrek aan veilige proxy-extensies. Je moet er ook rekening mee houden dat de meeste apparaten de installatie van browserextensies niet ondersteunen, waaronder iOS en Android smartphones, Smart TV’s en game consoles.
Met de meeste proxy-extensies kun je kiezen met welke serverlocatie je verbinding wilt maken. Je IP-adres wordt dan verborgen achter het IP-adres van de door jou gekozen server en het lijkt op websites alsof je vanaf die geografische locatie surft.
Proxy browserextensies zijn daarom een goede methode om websites en andere soorten content met geografische beperkingen te deblokkeren.
In tegenstelling tot webproxy’s ondersteunen ze meestal ook videostreaming – dat betekent dat je een proxy-extensie kunt gebruiken om je Netflix-regio te wijzigen en buitenlandse films en tv-programma’s te bekijken.
Interessant genoeg zijn proxy browserextensies soms nog beter in het spoofen van je locatie dan een VPN. Dat komt omdat sommige websites HTML5 geolocatiesoftware gebruiken om je locatie te detecteren, die door sommige extensies kan worden gespooft.
De drie belangrijkste nadelen van het gebruik van een proxy-extensie om je IP-adres te verbergen zijn:
- Beperkte dekking: Een proxy-extensie beschermt alleen de verzoeken die je vanuit je browser verzendt. Dat betekent dat je een proxy browserextensie niet kunt gebruiken om je IP-adres te verbergen in torrentclients of e-mailtoepassingen.
- Zwakke encryptie: In tegenstelling tot een VPN versleutelt een proxy browserextensie je webverkeer niet met iets sterkers dan de standaard HTTPS (TLS) versleuteling. Dit betekent dat de websites die je bezoekt nog steeds zichtbaar zijn voor internetproviders en derde partijen.
- Onveilige proxy-eigenaren: Veel proxyservers zijn opgezet met het expliciete doel om gebruikersgegevens te verzamelen om door te verkopen aan adverteerders en cybercriminelen. Dat is meestal hoe ze geld verdienen.
OPMERKING: Een populaire proxy-extensie voor Chrome, Hola VPN, bleek de bandbreedte van apparaten van gebruikers te verkopen. We raden je daarom aan om onderzoek te doen naar een veilige proxy-extensie voordat je er een downloadt.
Hoe gebruik je een proxy-extensie om je IP-adres te verbergen
Je IP-adres verbergen met een proxy browserextensie:
- Open de webbrowser van je voorkeur op je apparaat. We raden af om deze methode te gebruiken met de Safari-browser.
- Navigeer naar de webwinkel van de browser. In Chrome heet dit de ‘Webwinkel’. Bij Firefox heet het de ‘Add-On Bibliotheek’.
- Zoek de proxy browserextensie die je wilt gebruiken en klik op “Toevoegen”. We raden CyberGhost aan op Chrome en Windscribe op Firefox.
- Open de extensie en selecteer een serverlocatie. Kies de dichtstbijzijnde voor de hoogste verbindingssnelheden.
- Maak verbinding met de proxyserver. Je kunt nu browsen met je IP-adres verborgen.
Hoe u uw IP-adres kunt verbergen met een proxy-browserextensie.
4. Gebruik de Tor-browser
Voordelen |
Nadelen |
Verbergt effectief je IP-adres |
Moeilijk om je locatie precies te spoofen |
Biedt maximale anonimiteit online |
Extreem trage verbindingssnelheden |
Gebruikt sterke encryptiemethoden |
Niet geschikt voor streamen of torrents |
Gratis te gebruiken |
Velen trekken ongewenste aandacht vanwege de reputatie van Tor |
|
Niet beschikbaar op iOS |
|
Tor gebruiken is illegaal in sommige landen |
De meest anonieme manier om je IP-adres te verbergen is door gebruik te maken van het Tor Netwerk. Tor is een gratis, open-source systeem, onderhouden en gerund door vrijwilligers over de hele wereld.
Als je Tor gebruikt, wordt je verbinding verpakt in meerdere lagen van encryptie en door een wereldwijd netwerk van servers gestuiterd voordat het naar je doelwebsite wordt gestuurd.
Vanuit het perspectief van de website lijkt het hierdoor alsof je verkeersverzoeken van het IP-adres van de laatste server in het netwerk komen – waardoor je ware locatie en identiteit verborgen blijven.
Hoe je gegevens door het Tor-netwerk gaan.
Het gedecentraliseerde netwerk van Tor is zijn grootste kracht. Hiermee kun je je IP-adres verbergen met een ongeëvenaard niveau van anonimiteit omdat, in tegenstelling tot een VPN of een proxyserver, er geen enkele entiteit of individu is die weet wie je bent en wat je doet.
De servers waarmee je verbonden bent verversen ook elke tien minuten, wat een extra bron van privacy en veiligheid biedt. Daarom is Tor populair onder journalisten, activisten en klokkenluiders.
De meest gebruikte manier om toegang te krijgen tot Tor is via de Tor-browser, die gebaseerd is op Firefox. De Tor-browser is gratis te downloaden op Windows, macOS, Linux en Android apparaten. Er is ook een aangepaste versie voor iOS-gebruikers, genaamd de Onion Browser.
De Tor-browser is uitstekend voor anonimiteit, maar heeft zijn eigen risico’s.
OPMERKING: Alleen verkeersverzoeken die worden verzonden vanuit de Tor-browser worden beschermd door het Tor Netwerk. Je IP-adres is nog steeds zichtbaar voor activiteiten in externe toepassingen, zoals torrent clients en e-mailtoepassingen.
Het belangrijkste nadeel van het gebruik van Tor is de onwaarschijnlijk trage snelheid. Meerdere servers en encryptielagen betekenen dat het laden van websites vaak veel langer duurt dan wanneer ze verbonden zijn met een VPN of proxyserver.
Hoewel het technisch mogelijk is, kan het deblokkeren van geografisch beperkte websites met Tor ook erg moeilijk zijn. Gebruikers hebben zeer beperkte controle over waar de uiteindelijke server zich bevindt, dus precieze locatiespoofing is niet echt een optie.
Je moet je er ook van bewust zijn dat internetproviders, overheden en netwerkbeheerders op school en werk kunnen zien dat je verbonden bent met het Tor netwerk (ook al kunnen ze niet zien waarvoor je het gebruikt). Dit zal waarschijnlijk de aandacht trekken, aangezien Tor vaak geassocieerd wordt met criminaliteit. In sommige landen is het zelfs illegaal om te gebruiken.
ADVIES VAN DE EXPERT: We raden altijd aan om Tor te combineren met een VPN, een techniek die bekend staat als Onion over VPN. Op basis van onze testen met de Tor-browser en .onion sites is de beste VPN voor Tor NordVPN.
Hoe gebruik je Tor om je IP-adres te verbergen
Je IP-adres verbergen met Tor:
- Navigeer naar de download paginga van de Tor Project website. Voor iOS gebruikers, bekijk de Onion Browser site.
- Selecteer het besturingssysteem van je keuze en download de juiste installatiesoftware. Een .exe-bestand zou de download moeten beginnen.
- Open het bestand zodra het is gedownload en doorloop het installatieproces. Je moet je taal uit het uitklapmenu kiezen.
- Dubbelklik op het pictogram van Tor-browser op je bureaublad. Klik op “verbinding configureren” om de gewenste instellingen te kiezen.
- Druk op “Verbinden” en begin vrij te browsen. Je IP-adres wordt verborgen door het Tor-netwerk.
Hoe u uw IP-adres kunt verbergen en .onion-websites kunt deblokkeren met behulp van de Tor Browser.
5. Gebruik een mobiele hotspot
Voordelen |
Nadelen |
Wijst je direct een geheel nieuw IP-adres toe |
Verbruikt je mobiele data, wat duur kan zijn |
Omzeilt eenvoudig persoonlijke IP-blokkades |
Omzeilt de geografische beperkingen niet |
Vermijdt ISP-surveillance (maar ruilt het in voor mobiele carrier surveillance) |
Je activiteit kan nog steeds naar jou worden herleid |
Vereist geen downloads of nieuwe software |
|
Al het verkeer vanaf je apparaat wordt beschermd |
Een snelle en eenvoudige manier om je IP-adres te verbergen is door je apparaat aan te sluiten op een mobiele data hotspot.
Door van netwerk te wisselen kun je meteen je IP-adres veranderen van het adres dat door je internetprovider aan je WiFi-netwerk is toegewezen, naar een nieuw adres dat door je mobiele provider aan je smartphone is toegewezen.
OPMERKING: Verbinding maken met een openbaar WiFi-netwerk heeft hetzelfde effect en is een betrouwbare, alternatieve optie. Wees je er echter van bewust dat het gebruik van publieke WiFi veiligheidsrisico’s met zich meebrengt.
Het opzetten van een mobiele hotspot op je smartphone is gratis en heel eenvoudig. Je kunt er vervolgens verbinding mee maken vanaf elk apparaat in de buurt, inclusief laptops, pc’s, smart tv’s, game consoles of zelfs vanaf een andere smartphone.
Eenmaal verbonden gebruikt je apparaat het IP-adres van je smartphone voor al zijn internetactiviteiten.
Het gebruik van een mobiele data hotspot is daarom een geweldige optie voor het omzeilen van persoonlijke IP-blokkades, omdat deze blokkades meestal gericht zijn op het IP-adres van je WiFi, niet het IP-adres van je smartphone.
We raden deze methode ook aan als je denkt dat je lokale netwerk (thuis of in het openbaar) gecompromitteerd is, of als je je zorgen maakt over het afknijpen door internetproviders.
OPMERKING: Je mobiele provider kan je activiteiten ook in de gaten houden. Mobiele providers staan er ook om bekend dat ze gebruikersverbindingen beperken, vooral als je je maandelijkse datalimiet hebt bereikt.
Andere nadelen van het verbergen van je IP-adres met een mobiele data hotspot zijn:
- Je zult niet in staat zijn om geografisch beperkte inhoud te deblokkeren. Dat komt omdat het nieuwe IP-adres dat je ontvangt is gekoppeld aan exact dezelfde fysieke locatie als je oorspronkelijke IP-adres.
- Het verbruikt het maandelijkse dataverkeer van je smartphone. Afhankelijk van je contract kan dit je geld gaan kosten.
Overstappen op een mobiele data hotspot is zeker een snelle, eenvoudige en gratis optie om snel een nieuw IP-adres te krijgen.
Hoe gebruik je een mobiele hotspot om je IP-adres te verbergen
Je IP-adres verbergen met een mobiele hotspot:
- Zoek de instellingen voor mobiele hotspot van je smartphone. Voor iOS-gebruikers ga je naar ‘Instellingen’, ‘Persoonlijke hotspot’. Voor Android-gebruikers ga je naar ‘Instellingen’, dan ‘Netwerk & internet’ en dan “Hotspot & tethering”.
- Zet de hotspot aan en kies een geschikte gebruikersnaam en wachtwoord. Zorg ervoor dat je smartphone niet verbonden is met WiFi.
- Open op je andere apparaat de WiFi-instellingen. Dit is het apparaat waarop je je IP-adres probeert te verbergen.
- Zoek de hotspot van je smartphone en maak er verbinding mee. De hotspot zou in de lijst met beschikbare WiFi-netwerken moeten staan.
- Browse op het internet. Je verbinding wordt nu gekoppeld aan het IP-adres van je smartphone.