We beoordelen VPN’s onafhankelijk maar we kunnen commissie krijgen als je een VPN aanschaft via onze links.

Beoordeling van Hola Free VPN

Twee schermafbeeldingen van de Hola VPN-software naast elkaar

Simon Migliano is wereldwijd erkend als VPN-expert. Hij heeft honderden VPN-aanbieders getest en zijn onderzoek is gepubliceerd door de BBC, The New York Times en andere media.

Gecontroleerd op feiten door JP JonesAanvullende testen door David Hughes

Ons oordeel

4,1/10
Hoe wordt dit berekend?

Onze algemene beoordeling wordt berekend door verschillende subcategorieën te combineren. De weging van de subcategorieën is als volgt:

  • Privacy en logboekbeleid: 20%
  • Snelheid: 20%
  • Beveiliging en technische functies: 15%
  • Streaming: 15%
  • Gebruiksgemak: 10%
  • Torrents: 5%
  • Serverlocaties: 5%
  • Webcensuur omzeilen: 5%

Meer informatie vind je bij de beschrijving van onze methode voor het beoordelen van VPN’s.

Hola is een van de slechtste gratis VPN's die we hebben beoordeeld. Deze VPN registreert alles wat je online doet, deelt je gegevens en versleutelt je verbinding niet. Het is absoluut onveilig en als je het downloadt, breng je je privacy, identiteitsgegevens en online veiligheid in gevaar.

Uitgeroepen tot nummer 38 van 62 VPN's

Scores van Hola Free VPN per categorie

  • 6,5/10
  • 0,0/10
  • 0,1/10
  • 8,5/10
  • 5,5/10
  • 0,1/10
  • 1,0/10
  • 7,0/10
  • 4,9/10

Hola Free VPN Pros & Cons

  • Relatief eenvoudig te installeren en gebruiken
  • Deblokkeert sommige websites

  • Geen kill switch of encryptie op de mobiele versie
  • Verkoopt bandbreedte van gebruikers van de gratis versie aan betalende gebruikers
  • Volgt en registreert je online activiteit
  • Android app verwijderd vanwege malware
  • Werkt niet op macOS
  • Blokkeert alle torrent clients

Waarom op ons vertrouwen?

We zijn volledig onafhankelijk en beoordelen VPN’s sinds 2016. Onze reviews zijn gebaseerd op onze eigen testresultaten en wordt niet beïnvloed door financiële incentives. Ontdek wie wij zijn en hoe we VPN’s testen.

Hola VPN werd in 2012 gelanceerd en is een populaire freemium applicatie die een VPN-aanbieder biedt om snel website blokkades te omzeilen.

Hola VPN is niet veilig om te gebruiken. Het is een peer-to-peer netwerk dat je ongebruikte bandbreedte deelt met andere gebruikers, waardoor ongeautoriseerde activiteiten op je netwerk kunnen plaatsvinden en je privacy en veiligheid in gevaar komen.

In deze bijgewerkte Hola VPN beoordeling hebben we alle software door onze strenge testprocedure gehaald. We leggen je in detail alle privacy- en beveiligingsrisico’s uit die je loopt door deze onveilige VPN-aanbieder te gebruiken.

ADVIES VAN DE EXPERT: Als je overweegt om een VPN te gebruiken, raden we je sterk aan om Hola VPN te vermijden en in plaats daarvan een snelle, veilige en privé VPN-aanbieder te gebruiken. Onze beste aanbeveling is ExpressVPN, die je internetactiviteiten niet registreert, 18 Netflix-regio’s deblokkeert en je gegevens volledig versleutelt. Je kunt ExpressVPN 30 dagen lang zonder risico gebruiken.

Belangrijkste gegevens Hola Free VPN

DatalimietOnbeperkt
Snelheid93 Mbps
LogboekbeleidOpdringerig registratiebeleid
DatalekkenJa
RechtsgebiedIsraël
ServersNiet bekendgemaakt
IP-adressenNiet bekendgemaakt
Landen41
Amerikaanse Netflix-aanbodJa
TorrentingNee
Gelijktijdige verbindingenOnbeperkt
Werkt in ChinaNee
OndersteuningOnline resources en ondersteuning via e-mail
Officiële websiteHola.org

Privacy en logboekbeleid

Hola VPN is onbetrouwbaar en potentieel gevaarlijk

0,1/10
Hoe wordt dit berekend?

Wij voeren een grondige analyse uit van het registratie- en het privacybeleid van elke VPN. Een VPN mag nooit de volgende gegevens registreren:

  • Je echte IP-adres
  • Tijdstempels van verbindingen
  • DNS-aanvragen

Een vestigingslocatie buiten de landen van de Fourteen Eyes Alliance of het rechtsgebied van de EU heeft de voorkeur.

Hola VPN registreert je browseractiviteit en IP-adres, samen met tientallen andere soorten gegevens. Het deelt gebruikersinformatie openlijk met derden en is in het verleden ook betrapt op het stelen van bandbreedte van gebruikers. Het gebruik van deze VPN-aanbieder vormt een serieus risico voor je privacy.

Rangorde #52 van 62 VPN’s voor Privacy en logboekbeleid

Hier is een overzicht van alle gegevens die Hola VPN registreert:

DatatypeGeregistreerd door Hola Free VPN
Aantal gelijktijdige verbindingenNee
ApparaatinformatieJa
BrowseractiviteitJa
Datum van laatste verbindingJa
DNS aanvragenJa
Individuele bandbreedte gebruikJa
Individuele verbindingstijdstempelsJa
InternetproviderNee
Originele IP-adresJa
Persoonlijke informatieJa
VPN server IPJa
VPN serverlocatieJa

Je kunt Hola VPN’s volledige privacybeleid lezen op de website.

Hola VPN verzamelt meer gegevens dan de overgrote meerderheid van de VPN’s die we hebben beoordeeld. Dit omvat je IP-adres en surfactiviteiten, die kunnen worden gebruikt om je eenvoudig te identificeren.

Tot overmaat van ramp is Hola VPN ook nog eens gevestigd in Israël, dat een belangrijke medewerker is van de Five Eyes alliantie voor het delen van gegevens.

Als je je abonneert op Hola VPN via een social media account, heeft Hola toegang tot nog meer van je persoonlijke gegevens. Dit omvat je thuisadres, geboortedatum, profielfoto en alle openbaar beschikbare informatie over je account.

Het logboekbeleid van Hola VPN is een van de slechtste die we hebben gezien. Je persoonlijke gegevens lopen gevaar telkens als je Hola VPN gebruikt.

Hola VPN gebruikt je persoonlijke bandbreedte & IP-adres

Ondanks de naam is Hola VPN eigenlijk een peer-to-peer proxy service die peer-to-peer caching gebruikt voor snelle toegang tot geblokkeerde content.

Om geo-blocked websites te omzeilen, routeert Hola VPN je internetverkeer via IP-adressen van andere gebruikers in niet-geblokkeerde regio’s.

Elke gebruiker functioneert als een ‘peer’ of ‘node’, vergelijkbaar met hoe het Tor netwerk werkt.

Tegelijkertijd kan je eigen IP-adres door andere Hola VPN-gebruikers worden gebruikt voor wat ze maar willen. Dit omvat toegang tot onwettige content, die zou worden gekoppeld aan je online identiteit.

Hola VPN User Agreement

Hola VPN geeft openlijk toe je IP-adres en bandbreedte te gebruiken.

Gratis gebruikers delen ook hun ‘idle resources’ (WiFi en mobiele data) met het netwerk, om Hola VPN geld te besparen.

Hierdoor kan Hola VPN jouw bandbreedte verkopen aan andere gebruikers.

Zorgwekkend eigendom & privacy-onvriendelijke jurisdictie

Hola VPN is opgericht door Ofer Vilenski en Derry Shribman onder de bedrijfsnaam Hola Networks Limited.

Hola Networks Limited biedt een gratis ‘VPN’ service voor consumenten, evenals een premium abonnement en zakelijke dienst met de naam Luminati.

Luminati gebruikt de bandbreedte van gratis gebruikers, die per gigabyte in rekening wordt gebracht, zonder de gratis gebruiker te vergoeden. Deze praktijk heeft tot kritiek geleid onder cyberbeveiligingsprofessionals.

Hola VPN is gevestigd in Israël, dat geen officieel lid is van de Five Eyes (of Nine of 14 Eyes) alliantie voor het delen van inlichtingen, maar er wel mee samenwerkt.

In combinatie met de indringende registratiepraktijken van Hola VPN is het zeer waarschijnlijk dat Hola VPN gebruikersgegevens zal overhandigen als daarom wordt gevraagd.

Het privacybeleid lijkt dit te bevestigen door te stellen dat het “zal voldoen aan wet- en regelgeving, dagvaarding of gerechtelijk bevel”. Het zal ook je persoonlijke gegevens overhandigen als het “goede redenen heeft om aan te nemen dat dit noodzakelijk is”.

Snelheid

Hoge snelheden ten koste van privacy en veiligheid

8,5/10
Hoe wordt dit berekend?

Snelheidsscores worden berekend op basis van de uploadsnelheden, downloadsnelheden en pingtijd (latency).

We testen regelmatig de lokale en internationale snelheden van de VPN met behulp van een speciale 100Mbps internetverbinding in New York, VS.

In onze tests leverde Hola VPN verrassend hoge snelheden op lokale verbindingen. Dit komt echter omdat het werkt als een onveilige proxy, niet als een volledige VPN. De internationale snelheden waren lager, deels door de wisselende beschikbaarheid van andere peers.

Rangorde #36 van 62 VPN’s voor Snelheid

Om de snelheidsprestaties van Hola VPN te evalueren, hebben we de snelheid van de verbinding tussen onze locatie en andere Hola-gebruikers over de hele wereld getest.

Je kunt de onderstaande tabel gebruiken om een overzicht te krijgen van de snelheidstestresultaten van Hola VPN:

We zagen de gemiddelde downloadsnelheid afnemen van 100 Mbps naar 93 Mbps wanneer we verbinding maakten met een peer in dezelfde regio als wij.

Dit is een snelheidsverlies van slechts 7%, wat erg snel is, vooral voor een gratis service.

Testing Hola VPN's connection speeds

De hoge snelheden van Hola VPN zijn deels te wijten aan de verouderde en onveilige protocollen.

Hola gebruikt echter een peer-to-peer netwerk met beperkte encryptie. Dit resulteert in hogere snelheden dan sommige VPN-aanbieders met sterkere beveiliging, maar aanzienlijk meer risico.

Bovendien kan het knooppunt waarmee je verbinding maakt ook invloed hebben op je verbindingssnelheden. Als de peer waar je je verkeer doorheen leidt slechte internetsnelheden heeft, kan die van jou daar ook onder lijden.

Inconsistent over langere afstanden

Op verre verbindingen nemen de downloadsnelheden van Hola VPN iets af. We registreerden een gemiddeld download snelheidsverlies van 12% bij verbinding met Duitsland en 19% bij verbinding met Japan.

Dit zijn geweldige resultaten voor een gratis VPN, maar ze steken slecht af tegen betaalde diensten.

De uploadsnelheden van Hola VPN dalen aanzienlijk op internationale verbindingen. We ondervonden een gemiddeld verlies aan uploadsnelheid van 90% bij verbinding met de Amerikaanse westkust en 69% bij verbinding met Australië.

De discrepantie tussen de download- en uploadsnelheden van Hola VPN toont de inconsistenties van een peer-to-peer netwerk aan.

Als zodanig is het waarschijnlijk dat je snelheden zullen fluctueren als je verbinding maakt met een peer buiten je lokale regio.

We raden aan om onze lijst van de snelste VPN’s te raadplegen voor een volledig overzicht van de snelste en veiligste VPN’s die beschikbaar zijn.

Serverlocaties

Locaties variëren op basis van peers

5,5/10
Hoe wordt dit berekend?

De wereldwijde spreiding en dekking van het VPN-servernetwerk is hierbij de belangrijkste factor.

We houden ook rekening met het aantal servers per stad en met het aantal IP-adressen dat wordt onderhouden.

Hola VPN toont 41 serverlocaties in zijn gratis apps, maar het werkelijke aantal varieert afhankelijk van de peers die op dat moment beschikbaar zijn. Verbinding maken met een locatie zonder peer lekt je IP-adres, waardoor je online privacy in gevaar komt. We zouden graag zien dat Hola in de toekomst een volledig VPN servernetwerk implementeert.

Rangorde #45 van 62 VPN’s voor Serverlocaties

Wereldbol met blauwe vlag
41 landen
Afbeelding van een stadsgezicht
41 steden
Afbeelding van een roze markeerstift
Onbekend aantal IP-adressen

Hola VPN beweert dat je verbinding kunt maken met servers in deze regio’s:

Continent Aantal landen
Europa 24
Azië 8
Zuid-Amerika 4
Noord-Amerika 3
Afrika 0
Oceanië 2

Hola VPN Gratis heeft geen conventioneel servernetwerk zoals andere VPN’s. In plaats daarvan gebruikt het een peer-to-peer netwerk om je internetverkeer om te leiden, wat betekent dat er geen vast aantal locaties is waarmee je verbinding kunt maken.

Elke keer dat je de app vraagt om verbinding te maken, krijg je een ander IP-adres van een echte gebruiker.

Desondanks zal Hola VPN niet communiceren als een locatie niet beschikbaar is door een gebrek aan online peers.

Als gevolg hiervan lekte ons echte IP-adres regelmatig omdat we ‘verbinding’ maakten met niet-bestaande servers. De app bleef aangeven dat we verbonden waren met een land, ondanks dat ons IP-adres onveranderd bleef.

Hola VPN serverlijst op iOS

Hola VPN toont een serverlijst in de app, maar het bestaat uit andere peers.

We zouden graag zien dat Hola VPN een echt VPN servernetwerk introduceert op zijn gratis plan of op zijn minst je verbinding blokkeert als er geen peers beschikbaar zijn op een locatie.

Streaming

Geo-blocks omzeilen, maar ten koste van je privacy en veiligheid

6,5/10
Hoe wordt dit berekend?

Streaming wordt beoordeeld op basis van het aantal verschillende gedeblokkeerde services, hoeveel regionale bibliotheken kunnen worden bekeken en hoe consistent de VPN hiertoe toegang heeft.

We testen wekelijks de toegang tot Netflix, Disney+, Max, Amazon Prime Video, BBC iPlayer en nog veel meer platforms.

Tot onze verrassing deblokkeerde Hola VPN Gratis de Amerikaanse Netflix, BBC iPlayer en meer in onze laatste streamingtests. We ontdekten echter dat video's vaak langzaam laadden, vaak bufferden en een slechte beeldkwaliteit hadden. Het is gewoon niet de moeite waard om Hola VPN te gebruiken voor streaming, omdat er zoveel betere en effectievere gratis VPN's beschikbaar zijn.

Rangorde #24 van 62 VPN’s voor Streaming

Hieronder staat een lijst met populaire streamingplatforms waarmee Hola VPN Gratis werkt:

Streaming platformWerkt met Hola Free VPN
All4Nee
Amazon Prime VideoJa
BBC iPlayerJa
Disney+Ja
HBO MaxNee
Hotstar IndiaNee
HuluJa
ITVHubNee
NetflixJa

In onze laatste tests was Hola VPN in staat om een indrukwekkend aantal streamingdiensten te deblokkeren, waaronder de Amerikaanse Netflix, Hulu, Disney+ en Amazon Prime Video.

Normaal gesproken zou dit een uitstekend resultaat zijn voor een gratis VPN-aanbieder, maar vanwege Hola VPN’s onveilige peer-to-peer netwerk, geschiedenis van malware en opdringerig logboekbeleid, kunnen we het niet aanbevelen voor streaming.

Het risico voor je online privacy, veiligheid en beveiliging is het niet waard om Hola VPN te installeren voor het bekijken van geo-restricted content (of wat dan ook).

Bovendien betekent de aard van Hola VPN als een peer-to-peer dienst dat we niet kunnen garanderen dat Hola VPN voor jou zal werken, of dat het zal blijven werken in onze tests.

Het is ook vermeldenswaard dat Hola VPN in onze vorige tests geen enkel streamingplatform kon deblokkeren.

Het is veel eenvoudiger en veiliger om je aan te melden bij een premium VPN-aanbieder voor streaming. Wij raden ExpressVPN aan voor ononderbroken 4K streaming, de Smart DNS tool op maat en toegang tot elke grote streamingdienst.

Als je een gratis alternatief wilt, raden we je aan om Windscribe Gratis te downloaden. Het kan betrouwbaar 6 internationale Netflix-bibliotheken, HBO Max en BBC iPlayer deblokkeren.

Deblokkeert de Amerikaanse Netflix, maar slechte videokwaliteit

Tijdens onze tests had Hola VPN toegang tot de Amerikaanse Netflix. De video laadde echter in slechte kwaliteit en bleef op dat niveau tijdens het testen.

We ervaarden ook constante buffering bij een video van 25 minuten.

Unblocking US Netflix with Hola VPN

Hola VPN werkte met de Amerikaanse Netflix, maar de videokwaliteit was slecht.

Lage laadtijden bij het deblokkeren van Hulu

We kregen ook toegang tot Hulu met Hola VPN, maar we ervaarden lange laadtijden. De Hulu hoofdpagina laadde onvolledig, met verschillende ontbrekende afbeeldingen en zwevende tekst.

Hulu deblokkeren met Hola VPN

Het duurde enkele minuten voordat onze Hulu video geladen was terwijl we verbonden waren met een Amerikaanse Hola server.

Als het kijken naar Hulu een prioriteit voor je is, raden we je ExpressVPN aan. De 16 VPN-servers in Amerikaanse steden, hoge verbindingssnelheden en veilige encryptie maken het de beste VPN voor het omzeilen van Hulu-blokkades.

Problemen om HBO Max te deblokkeren

Met Hola VPN kwamen we niet voorbij de inlogpagina voor HBO Max.

Unblocking HBO Max with Hola VPN

Alle Amerikaanse servers van Hola VPN slaagden er niet in HBO Max te deblokkeren.

We vermoeden dat Hola ons een peer heeft toegewezen in een regio waar HBO Max geblokkeerd is, waardoor we geen toegang hebben tot de streaming site.

Dit laat het probleem zien van het gebruik van Hola VPN voor streaming. Afgezien van de privacy- en beveiligingsrisico’s kun je niet garanderen dat het IP-adres dat je toegewezen krijgt ook daadwerkelijk geregistreerd staat op de locatie die je hebt gekozen.

Torrenting

Hola VPN blokkeert al het BitTorrent-verkeer

0,0/10
Hoe wordt dit berekend?

Deze beoordeling wordt bepaald door de torrentsnelheden van de VPN, het percentage servers dat P2P-bestandsdeling toestaat, de privacy en betrouwbaarheid van de service en handige instellingen zoals port forwarding.

Specifiek voor de snelheid berekenen we de gemiddelde download bitrate van de VPN met behulp van onze torrentopstelling op maat.

Hola VPN blokkeert al het BitTorrent-verkeer. Zelfs als dat niet zo was, mist Hola de noodzakelijke beveiligingsfuncties om je torrentverkeer goed te anonimiseren.

Rangorde #53 van 62 VPN’s voor Torrenting

Hier is een samenvatting van hoe Hola VPN presteerde in onze laatste torrenttests:

Torrenting kenmerk Resultaat
Gemiddelde download bitrate N/A
Aantal P2P-servers N/A
Logboekbeleid Opdringerig registratiebeleid
Kill switch Nee
Port forwarding Nee

Op de FAQ’s van zijn website zegt Hola VPN openlijk:

“Het gebruik van torrent-apps op ons netwerk is niet toegestaan en we blokkeren het torrent-verkeer.”

Als gevolg hiervan is Hola VPN niet compatibel met alle populaire torrentclients, waaronder qBittorent en uTorrent.

Hola VPN zorgt ervoor dat een torrent-client crasht

Hola VPN liet onze qBittorrent-client meteen crashen.

Zelfs als Hola VPN torrenting zou toestaan, zouden we aanraden het ten allen koste te vermijden.

Hola VPN biedt geen basisprivacy- en beveiligingsfuncties die essentieel zijn voor torrents. Dit omvat VPN-encryptie, moderne tunnelprotocollen en een kill switch.

Als je Hola VPN gebruikt, is je echte IP-adres zichtbaar voor iedereen die aan het torrenten is, inclusief je internetprovider en de politie.

Bovendien registreert en bewaart Hola VPN je webactiviteiten. Dit betekent dat alle auteursrechtelijk beschermde inhoud die je torrent, zelfs per ongeluk, kan worden doorgegeven aan de autoriteiten.

Als torrents downloaden een prioriteit voor je is, overweeg dan om je te abonneren op Private Internet Access. Het maakt gebruik van beveiligde WireGuard en ChaCha20 encryptie om je echte IP-adres en webactiviteiten verborgen te houden.

Omzeilen van censuur

Werkt niet in China en andere landen met strenge censuur

0,1/10
Hoe wordt dit berekend?

Met onze server voor externe toegang in Shanghai in China wordt routinematig getest of een VPN restricties kan ontwijken en toegang kan krijgen tot vrij, open internet. Ook versluieringstechnologieën en servers in de buurt tellen mee.

Deze score telt niet rechtstreeks mee voor de algemene beoordeling, maar is wel onderdeel van de score voor beveiliging en functies.

Hola VPN is een vreselijke VPN om webcensuur te omzeilen. Het faalde bij elke poging om verbinding te maken met onze Shanghai testserver en het mist alle hulpmiddelen voor versluiering. Bovendien is Hola VPN te onveilig om te gebruiken in landen met censuur vanwege de logboekpraktijken en peer-to-peer netwerkinfrastructuur.

Rangorde #57 van 62 VPN’s voor Omzeilen van censuur

We gebruiken een echte testserver in Shanghai om te testen of elke VPN websites in China kan deblokkeren. In het afgelopen jaar is Hola VPN er elke keer niet in geslaagd verbinding te maken.

In onze meest recente test opent de Hola VPN app niet eens goed voor ons – het toont ons alleen deze foutmelding:

Hola VPN error message in China

Hola VPN heeft nooit gewerkt tijdens onze tests in China.

We vermoeden dat dit komt doordat Hola VPN een peer-to-peer netwerk gebruikt, zonder enige encryptie, in plaats van een echt VPN servernetwerk.

Daarnaast ondersteunt Hola geen VPN versluieringstools om te helpen bij het omzeilen van censuur. Versluiering kan variëren van gespecialiseerde servers tot stealth protocollen, die allemaal ontbreken bij Hola VPN.

Zelfs als Hola VPN de censuur zou kunnen omzeilen, is het te gevaarlijk om te gebruiken in een gecensureerd land. Het registreert veel te veel van je gegevens en slaagt er niet in je internetverkeer te versleutelen, waardoor je een risico loopt.

We raden je aan Astrill VPN voor China of andere gecensureerde regio’s te gebruiken. Het is veilig en betrouwbaar en heeft een 100% succespercentage in onze China-tests.

Beveiliging en technische functies

Geen encryptie of basic beveiligingsfuncties

1,0/10
Hoe wordt dit berekend?

Een veilige VPN moet OpenVPN of WireGuard protocollen, AES-256 encryptie en een werkende kill switch bieden.

Om deze beoordeling te berekenen, houden we ook rekening met extra beveiligingsinstellingen en -functies.

Hola VPN mist de basisbeveiligingsfuncties van een VPN-aanbieder. De protocollen zijn verouderd, het maakt geen gebruik van encryptie of een kill switch op mobiel, en het internetverkeer wordt omgeleid via apparaten van andere gebruikers in plaats van via een veilige VPN server. Hola VPN is niet veilig om te gebruiken en moet worden vermeden.

Rangorde #61 van 62 VPN’s voor Beveiliging en technische functies

Je kunt de beperkte VPN-protocollen, encryptiecijfers en extra technische functies die Hola Free VPN heeft in de tabel hieronder bekijken:

ProtocollenBeschikbaar in Hola Free VPN
IKEv2/IPSecJa
L2TP/IPSecJa
OpenVPN (TCP/UDP)Nee
PPTPJa
WireGuardNee
EncryptieBeschikbaar in Hola Free VPN
AES-128Nee
AES-192Nee
AES-256Nee
BlowfishNee
ChaCha20Nee
Niet bekendgemaaktJa
BeveiligingBeschikbaar in Hola Free VPN
Bescherming tegen DNS-lekkenNee
Bescherming tegen IPv6-lekkenNee
Bescherming tegen WebRTC-lekkenNee
Diskless ServersNee
Eigen DNSNee
Ondersteunt TCP-poort 443Nee
VPN Kill SwitchJa
Geavanceerde functiesBeschikbaar in Hola Free VPN
AdvertentieblokkeringJa
Dubbele VPNNee
Server voor Tor via VPNNee
SOCKSNee
Speciaal IP-adresNee
Split TunnelingNee
Static IPNee
Tracker BlockerNee

Onveilig peer-to-peer netwerk

Hola VPN Gratis routeert je internetverkeer via apparaten van andere gebruikers om je IP-adres te spoofen en website blokkades te omzeilen.

Op hun beurt kunnen andere gebruikers jouw IP-adres naar eigen behoefte gebruiken. Dit is gevaarlijk omdat je IP-adres kan worden gebruikt voor criminele activiteiten, die zouden worden gekoppeld aan je identiteit en thuisadres.

Een website met de naam Adios, Hola!, gemaakt door beveiligingsonderzoekers, stelt dat Hola “schadelijk is voor het internet als geheel en voor zijn gebruikers in het bijzonder” en bestempelt het als een “slecht beveiligd botnet” met “ernstige gevolgen”.

De onderzoekers van Adios, Hola! ontdekten verschillende kwetsbaarheden in de Hola VPN-architectuur, waarvan één naar verluidt iedereen toestond om programma’s op je computer uit te voeren.

Volgens de website heeft Hola een aantal van de kwetsbaarheden verholpen, maar andere zijn er nog steeds.

Een voorbeeld hiervan gebeurde in 2015, toen 8chan oprichter Fredrick Brennan beweerde dat zijn website slachtoffer was geworden van DDoS aanvallen door gebruikers die gebruik maakten van het Hola netwerk. Dit werd later bevestigd door Hola VPN medeoprichter Vilenski.

Hola VPN is ook kwetsbaar voor het lekken van IP-adressen en heeft het schrapen van gegevens vereenvoudigd, volgens cyberbeveiligingsbedrijf Trend Micro.

Hola VPN mist basisbeveiligingsfuncties

De mobiele apps van Hola VPN gebruiken het verouderde en onveilige PPTP en bieden geen encryptie. Je internetverkeer wordt onversleuteld achtergelaten in een tunneling protocol dat makkelijk te hacken is.

Simpel gezegd, het is niet veilig om Hola VPN mobiel te gebruiken.

Op Windows gebruikt Hola VPN standaard het IKEv2/IPSec protocol, maar op de website staat dat de app kan overschakelen op PPTP om specifieke geo-blocks te omzeilen.

We vonden ook een drop-down menu voor verschillende encryptiecijfers, met AES-256 als standaard.

We controleerden dit met Wireshark: een pakket-sniffing tool. Al onze gegevenspakketten vertoonden onsamenhangende symbolen omhuld door het IKEv2/IPSec protocol, waardoor onze surfactiviteit privé bleef.

Hola VPN Wireshark results

Hola VPN versleutelt alleen verkeer op zijn pc-app.

Hoewel dit een verbetering is ten opzichte van de mobiele apps, is het IKEv2/IPSec protocol closed-source en heeft bekende beveiligingsproblemen.

We zouden graag zien dat Hola VPN veilige en open-source tunnelprotocollen introduceert, zoals OpenVPN of WireGuard. Dit zou het vertrouwen verbeteren en ervoor zorgen dat je persoonlijke gegevens privé blijven.

We konden de macOS app niet testen omdat deze onze internettoegang blokkeerde. We vinden het echter onwaarschijnlijk dat het goede encryptie- of tunnelingprotocollen gebruikt, omdat we geen van beide konden vinden in het instellingenmenu.

Foutieve kill switch met beperkte beschikbaarheid

Alleen de Windows app van Hola VPN is uitgerust met een VPN kill switch. Hola-gebruikers op mobiel en macOS zijn onbeschermd in het geval van een VPN-onderbreking.

We hebben de Windows kill switch door onze eigen kill switch test tool gehaald en ontdekten dat hij ook ons echte IP-adres lekte:

Hola VPN kill switch test

We ondervonden een IP-lek tijdens het opnieuw verbinden met internet.

Technische functies die we graag toegevoegd zouden zien

Hola VPN heeft geen technische basisfuncties die we van alle VPN-aanbieders verwachten. Hier is een overzicht van de belangrijkste die ontbreken:

  • VPN servernetwerk om internetverkeer veilig te routeren, zonder de noodzaak van IP-adressen van andere gebruikers.
  • AES-256 encryptie op alle apps om je gegevens te beschermen en je online activiteiten te verbergen.
  • Moderne VPN-protocollen zoals WireGuard en OpenVPN zorgen ervoor dat je internetverkeer veilig blijft. Ze zijn snel, open-source en hebben geen bekende beveiligingsproblemen.
  • VPN kill switch om te voorkomen dat je persoonlijke gegevens uitlekken in het geval van een onverwachte VPN-onderbreking.
  • IPv4 & IPv6 lekbescherming om te garanderen dat je echte IP-adres privé blijft.

Compatibiliteit van apparaten

Basis App-compatibiliteit, met een geschiedenis van malware

Hoe wordt deze score bepaald?

Een kwalitatief goede VPN moet functionele, complete apps en extensies bieden voor zo veel mogelijk platforms en apparaten.

Onze beoordeling van ‘Compatibiliteit met apparaten en besturingssystemen’ draagt bij aan de score voor gebruiksgemak.

Hola VPN heeft aangepaste apps voor Windows, macOS en iOS. De Android app is verwijderd uit de Google Play store vanwege veiligheidsredenen. Er zijn ook browserextensies voor Microsoft Edge, Chrome en Opera – hoewel we niet aanraden deze te installeren.

Apps

Hola VPN kan op de volgende apparaten worden geïnstalleerd:

  1. Windows
  2. Mac
  3. iOS
  4. Router

De Android app van Hola VPN is verwijderd uit de Google Play Store omdat er malware in zou zitten.

Hola VPN heeft hierop gereageerd door aangepaste apps uit te brengen voor Samsung en Huawei, maar hierdoor blijven nog steeds veel Android-gebruikers onbereikbaar.

Dit is onvoorstelbaar voor de meeste VPN-aanbieders en geeft Hola’s slechte compatibiliteit aan. Zelfs gratis VPN-aanbieders bieden meestal apps voor zowel iOS als Android.

Browserextensies

Op deze browsers kun je de Hola VPN browserextensie downloaden:

  1. Chrome
  2. Microsoft Edge
  3. Firefox
  4. Opera

Google verwijderde Hola VPN’s Chrome extensie uit de Chrome Web Store in september 2021 vanwege zorgen over malware.

Hoewel het sindsdien weer is teruggeplaatst, raden we af om Hola VPN op Chrome te installeren.

Hola’s extensies werken op browserniveau, dus ze veranderen niet het IP-adres van verkeer dat is gekoppeld aan apps buiten je webbrowser en ze maken geen gebruik van encryptie.

Volgens Hola VPN werken de browserextensies “als een standaard VPN-aanbieder”. Dit betekent dat ze geen deel uitmaken van het peer-to-peer VPN-netwerk, dus je IP-adres wordt in ieder geval niet gebruikt door vreemden.

Gebruiksvriendelijkheid

Eenvoudig te installeren en simpele apps

7,0/10
Hoe wordt dit berekend?

Deze score bestaat voornamelijk uit de gebruiksvriendelijkheid en intuïtiviteit van het instellen en regelmatig gebruiken van de VPN.

We houden ook rekening met de aanpassingsinstellingen en de compatibiliteit van apparaten en besturingssystemen (zie sectie hierboven).

Hola VPN gebruikt dezelfde minimalistische lay-out voor alle apps en browserextensies. De afwezigheid van instellingen, configuraties of geavanceerde functies resulteert in eenvoudig te gebruiken apps, meestal ten koste van je veiligheid en beveiliging. Het installatie- en instelproces verschilt per platform en kan verwarrend zijn op de desktop.

Rangorde #36 van 62 VPN’s voor Gebruiksvriendelijkheid

Het is eenvoudig om aan de slag te gaan met Hola VPN op iOS – het hele proces duurde minder dan twee minuten in onze test. Download de app gewoon uit de app store, accepteer de aanwijzingen en je bent klaar.

Voor Windows en macOS is het proces iets ingewikkelder. Als je op de downloadknop klikt, wordt zowel een app als een browserextensie geïnstalleerd. Wij vonden dit aanvankelijk verwarrend omdat het niet duidelijk was welke software we moesten gebruiken.

Tijdens het registratieproces moet je ook je e-mailadres verifiëren, wat vreemd is voor een gratis VPN.

Hieronder beschrijven we onze ervaringen met het gebruik van de Hola VPN apps in meer detail:

Desktop & Laptop (Windows & Mac)

De desktop apps van Hola VPN zijn visueel bijna identiek. Ze gebruiken allebei een eenvoudige witte achtergrond met een grote centrale aan/uit-knop. Het is eenvoudig in gebruik en het schakelen tussen platforms voelt naadloos.

Hola VPN's gratis browserextensie

We vonden het vooral fijn dat we de grootte van beide desktop apps konden aanpassen. Dit was vooral handig toen we de VPN op een kleiner scherm moesten gebruiken.

Het belangrijkste verschil is dat de Windows apps verschillende extra instellingen hebben, terwijl macOS beperkt is tot een serverlijst en een verbindingsknop.

Op Windows kun je verschillende encryptiecodes selecteren uit een vervolgkeuzemenu en apps aanwijzen voor de kill switch. Door ‘handmatige serverselectie’ aan te vinken kun je het percentage serverbelasting van individuele nodes bekijken. Dit is ideaal om overbelaste peers te vermijden en je verbindingssnelheden te maximaliseren.

De algemene gebruikerservaring is veel slechter op macOS. Telkens als je verbinding maakt met een nieuwe server, moet je een prompt voor “VPN-instellingen wijzigen” accepteren. Wij vonden dit frustrerend en een aanzienlijke belemmering.

Hola VPN’s macOS app slaagde er regelmatig niet in webpagina’s te laden. We kregen hier geen verklaring voor en het verhinderde ons om ons volledige testproces uit te voeren.

Mobiel (iOS)

De iOS app van Hola VPN is identiek aan de macOS app in zowel functie als ontwerp.

De app is strak en goed ontworpen. De witte achtergrond past beter bij de afmetingen van een iPhone, terwijl het op desktop te uitgerekt aanvoelde.

Hola VPN's gratis app voor iOS

Net als bij macOS zijn er geen instellingen of geavanceerde functies. Dit omvat een VPN kill switch, encryptie en tunnelprotocollen.

Hola VPN beperkt je tot een uur gratis VPN-gebruik voordat het je vraagt om te upgraden naar premium of een minuut te wachten. We vonden dit frustrerend en ons testproces werd voortdurend verstoord.

We maken ons ook zorgen over de veiligheids- en privacyrisico’s van de VPN-verbinding die na een uur plotseling ophoudt voor gebruikers die zich niet bewust zijn van de tijdslimiet.

We hopen dat Hola VPN IPVanish’s iOS app design volgt en alleen mobiele functies introduceert. IPVanish ondersteunt bijvoorbeeld Siri-opdrachten waarmee gebruikers de VPN-verbinding snel kunnen starten en stoppen.

Apple TV

De Apple TV app van Hola VPN gebruikt hetzelfde eenvoudige ontwerp als zijn desktop en iOS tegenhangers, met een centrale verbindingsknop op een witte achtergrond.

Hola VPN Apple TV app

Hoewel we de overzichtelijke en gestroomlijnde UI waarderen, is de Apple TV app van Hola VPN frustrerend in het gebruik.

Elke keer dat je verbinding maakt met een server verschijnt er een pop-up met de vraag of de VPN werkt, die niet kan worden uitgeschakeld. Je kunt Ja selecteren om de melding te verwijderen, maar het is moeilijk om je cursor naar deze knop te bewegen omdat deze vaak per ongeluk de serverlijst oproept.

Op dezelfde manier is er een knop voor een permanente upgrade naar premium linksboven in het scherm die je makkelijk per ongeluk kunt activeren omdat hij zich tussen de home-knop en de connect-knop bevindt.

Klantenservice

Nutteloze veelgestelde vragen en ondersteuning via e-mail

4,9/10
Hoe wordt dit berekend?

Deze score is gebaseerd op onze beoordeling van de volgende ondersteuningsopties van elke VPN:

  • Ondersteuning via e-mail
  • Ondersteuning via live chat
  • Online resources

Niet elke VPN biedt al deze opties en ze scoren niet allemaal even goed op kwaliteit en responstijd.

De klantenservice van Hola VPN is beperkt in zowel kwaliteit als beschikbaarheid. Hola's e-mailondersteuning antwoordde niet vaak en de antwoorden waren vaak niet behulpzaam. Er zijn ook FAQ's op Hola's website die meestal slecht geschreven en ongeïnformeerd zijn.

Rangorde #47 van 62 VPN’s voor Klantenservice

Je kunt de klantenservice van Hola VPN op de volgende manieren bereiken:

KlantenserviceBeschikbaar in Hola Free VPN
24/7 ondersteuning via e-mailNee
24/7 ondersteuning via live chatNee
ChatbotNee
E-mailJa
E-mailondersteuning via online formulierNee
Instructievideo'sNee
Ondersteuning via live chatNee
Online bronnenJa

De klantenservice van Hola VPN bestaat uit een ticketsysteem via e-mail en een helpcentrum vol FAQ’s, handleidingen voor het oplossen van problemen en installatie-instructies.

We vonden de geschreven ondersteuning van wisselende kwaliteit: de installatiegidsen bieden nuttige informatie, maar de algemene FAQ’s functioneren meer als een disclaimer voor Hola’s louche bedrijfspraktijken.

Alle gidsen zitten vol typefouten en onhandig geformuleerde zinnen, waardoor ze moeilijk te lezen zijn.

Het is ook niet meteen duidelijk waar het supportcentrum zich op de website bevindt.

We vonden de ondersteuning per e-mail in eerste instantie niet behulpzaam en de meeste van onze vragen werden doorgestuurd naar het helpcentrum. Maar door te blijven corresponderen kregen we een aantal nuttige en goed geïnformeerde antwoorden.

Dit is een enorme verbetering ten opzichte van onze vorige ervaring met Hola VPN, waar de meeste vragen van ons testteam werden genegeerd.

Om nog verder te verbeteren, zouden we graag zien dat Hola VPN live chat support introduceert om snellere antwoorden en meer diepgaande correspondentie mogelijk te maken.

De top VPN-aanbieders, zoals NordVPN en CyberGhost, implementeren 24/7 live chat ondersteuning voor onmiddellijke oplossingen te allen tijde.